De regen kwam met bakken uit de lucht, maar ondanks dat had Sluiswijk meer kleur dan ooit tevoren. Op zaterdag 24 september was het zover; de presentatie van de Kunstwerken die binnen het Muren en Buren project zijn gemaakt.

Wethouder Ilse Duursma en wijkbewoonster en projectinitiator Gerda Brugman openbaarde de street art kunstwerken door een supergrote koek te breken. Deze koek, een verwijzing naar de Sluis biscuit fabriek die naam gevend is voor de wijk, is in alle kunstwerken terug te vinden. Na deze handeling ging de bonte stoet, vergezeld van paraplu’s, laarzen en poncho’s op pad. Egbert Scheffer van Street Art Street naam de mensen mee in de verhalen achter de kunstwerken, over het proces en de kunstenaars.

Naast de rondwandeling was er muziek, konden kinderen deelnemen aan workshops graffiti en hadden de buren een barbecue georganiseerd om het project te vieren.

Over het Muren en Buren project

Ruim anderhalf jaar geleden gaven de bewoners van Sluiswijk bij Rentree, de woningcorporatie, aan dat de spierwit geschilderde muren in de wijk een doorn in het oog waren. Het licht weerkaatste alle kanten op. De buren hadden een beter idee; Street art! Rentree klopte aan bij Street Art Streets, hét collectief als het om Street art gaat in Deventer. Samen met de wijk, Kunstcircuit, Kunstenlab en Voor Elkaar-Teams staken zij de koppen bij elkaar voor het ultieme street art project; ‘Muren en buren’.

Stichting de Tijdmachine trok door de wijk om de verhalen uit de wijk op te halen. De verhalen werden vervolgens thema’s. Van helden tot dieren en van het geschiedenis tot de trots op de stad, het komt allemaal voorbij. Vervolgens werden nationale en internationaal bekende street art kunstenaars vastgelegd om de verhalen te vertalen naar murals.

De murals zijn vanaf nu vrij te bezoeken en zijn gesitueerd rondom de Gooijerstraat in Deventer. Vanaf daar loop eenvoudige en met korte afstand van kunstwerk naar kunstwerk. Meer informatie over dit prokject en andere street art murals in Deventer is te vinden op https://streetartstreets.wixsite.com/streetartstreets

Zoek de koekjes in de murals!

Elke mural heeft ook een klein “Sluiswijkkoekje”. Sluiswijk verwijst niet naar een watersluis, maar naar de koekfabriek die vroeger in de buurt van deze wijk stond, en nu naamgever is van de wijk! Elke kunstenaar heeft naast het thema ook op zijn eigen wijzen een koekje verwerkt in zijn of haar mural.

Het Witte Muren Project is een samenwerking tussen:

De wijk, Voor Elkaar-Teams, Street Art Streets, Kunstcircuit, Rentree, Kunstenlab en Stichting de Tijdmachine. Daarnaast zijn Raster, Burnside en De Driehoek nauw verbonden.

Het Witte Muren project wordt medegefinancierd door:

Provincie Overijssel, Gemeente Deventer, WijDeventer, Oranje fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Wesselings van Breemen,  Erven Witteveen, Rentree, Kunstcircuit