Kies project

Zoeken

Deventer Beeldenstorm

Een initiatief van beeldend kunstenaar Wouter Klein Velderman.

Net als in iedere andere Nederlandse stad, heeft Deventer vanaf de jaren 50 een grote collectie prachtige, en minder prachtige beelden in de publieke ruimte opgebouwd. In principe gebeurde dit om, na de gebeurtenissen van de tweede wereldoorlog, de bevolking dagelijks in contact te laten komen met kunst, en hierdoor een groter bewustzijn van de eigen cultuur te bewerkstelligen.

Vanaf het voorjaar van 2013 vonden, verspreid over de hele stad, evenementen plaats die te maken hadden met de beeldencollectie. Voorbeelden zijn:

Videoportretten
Beeldenstorm maakte een aantal videoportretten over de beelden in de publieke ruimte van Deventer. In het eerste portret werd het beeld van Toon Dupuis, President Steyn aan de Stationsstraat uitgelicht.

Deventer Beeldenrace
Bewoners en bezoekers konden zich ook opgeven voor de Deventer beeldenrace, waarin ze het konden opnemen tegen een beeld uit een andere wijk.

Beeldenroute
Beeldenstorm organiseerde een beeldenroute in de verschillende deventer wijken, waarbij monumentale beelden konden worden geplaatst in de voortuintjes van arbeiderswoningen.

Deventer Beeldenstorm is een initiatief van beeldend kunstenaar Wouter Klein Velderman.

Partners: Keizerslanden Vernieuwt, Kunstenlab.