Kies project

Zoeken

Braakland

Braakliggende terreinen krijgen een nieuwe invulling.

In juni van 2012 organiseerde de cultuurmakelaar een brainstormsessie met een aantal kunstenaars in de Rivierenwijk. Met als doel om 1000 ideeën te genereren voor de meest originele invulling van braakliggende terreinen. En met deze invulling uiteindelijk een bijdrage te leveren aan een wijk, waarin wonen en werken zo prettig mogelijk blijft, in een periode van veel werkzaamheden (herstructurering). De kunstenaars trokken de wijk in en kwamen met creatieve oplossingen.

Braakland maakte in 2013 vorderingen van ideefase naar conceptfase. Het toekomstige ‘kindlint: een veilige route voor langzaam verkeer door de wijk bleek hét aanknopingspunt voor de ontwikkeling van Braakland. Met de realisatie van een kunstwerk worden tijdelijke herkenbare en veilige routes door het middengebied van de Rivierenwijk gemarkeerd, als voorloper op het toekomstige ‘kindlint’. Voor de uitvoering werd beeldend kunstenaar Marieke de Jong geselecteerd en samen met de Kopgroep Rivierenwijk werd besloten welke variant uitgangspunt werd voor het schetsontwerp dat begin 2014 wordt uitgevoerd.

Het kunstwerk is ontworpen voor deze drie verschillende locaties in transitie en zal zich verplaatsen. De eerste locatie is het Venenplantsoen, vlakbij basisschool Rivierenwijk. Het uitgangspunt voor het kunstwerk is de aanwezige en toekomstige architectuur, de overgang van oud naar nieuw en de vele (toekomstige) verbindingen in de wijk.

De onthulling van het werk 'Transitie' van Marieke de Jong vond plaats op zaterdag 13 december 2014 samen met de opening van het vernieuwde Deltaplein. Klik hier voor de foto's.

Partners: Provincie Overijssel, gemeente Deventer, wooncorporatie Rentree.