Nieuws

kracht van kunst en cultuur


30-09-2021

kracht van kunst en cultuur

Op donderdag 28 oktober organiseert Kunstcircuit Servicepunt Sociaal domein het congres De kracht van kunst en cultuur in het sociaal domein.

Tijdens dit congres maak je kennis met professionals uit de culturele sector en het sociaal domein, zijn er diversie inspiratiesessies, bespreken we actuele ontwikkelingen en thema’s en delen we de mooiste best practices uit de regio. Daarnaast is er volop ruimte om te netwerken en ervaringen uit te wisselen. We hopen gezamenlijk te inspireren en geïnspireerd te raken als het om kunst en cultuur als middel binnen het sociaal
domein gaat.

Deelname aan het congres is gratis. We vragen je echter wel om je vooraf te in te schrijven en je sessievoorkeuren door te geven. 

Er is slechts plek voor 100 deelnemers. Wees er dus snel bij!


Inschrijven? Klik hier voor de flyer

 

Ik denk aan jou


10-12-2020

Ik denk aan jou


Ik denk aan jou

Onweert het op de brink? Aan de flitsen te zien zou je het bijna denken…

Maar niets is minder waar. Het is fotografe Sterre Delamarre die kinderen uit de Deventer binnenstad een workshop avondfotografie geeft, waarbij de mooi verlichte Waag, de lichtkunstwerken en de fontein op hun mooist worden gefotografeerd.  Dit doen zij binnen het project ‘Ik denk aan jou’, een samenwerking tussen Kunstcircuit, Raster en Sterre Delamarre en ondersteund door Stichting Wesselings- van Breemen en De Nieuwe Oost.

Ouderen hebben het moeilijk in deze tijd. Zowel bewoners van woon- en zorgcentra als ouderen die zelfstandig wonen kunnen niet of nauwelijks bezoek ontvangen. De komende feestdagen kunnen zeer waarschijnlijk niet of nauwelijks met anderen gevierd worden. En daarna komen nog meer donkere wintermaanden. De eenzaamheid neemt toe. 

Ook voor kinderen is dit een heftige tijd. Ook zij hebben vaak minder contact met andere mensen om hen heen die belangrijk voor hun zijn. Kinderen en ouderen kunnen veel voor elkaar betekenen. Juist nu. Binnen dit fotografieproject gaan kinderen ansichtkaarten maken voor de bewoners van de Deventer woon- en zorgcentra en de mensen om hen heen waarvan zij denken dat ze wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken in deze lastige tijd.  Tijdens twee workshops fotograferen de kinderen natuur in een van de natuurgebieden in de omgeving van Deventer en leggen zij ‘Deventer by night’ vast tijdens de workshop avondfotografie.

Fotografe Sterre Delemarre leert de kinderen de fijne kneepjes van het vak. Hoe kader je bijvoorbeeld een shot?  Wat is sluitertijd? En welke standpunten heb je? Dat leren de kinderen in een pakkende workshops. Vervolgens schrijven de kinderen bij Kunstcircuit Deventer een positieve boodschap voor de bewoners van de woon- en zorgvoorzieningen in Deventer en vertellen ze over hun mooiste foto’s in een persoonlijk bericht.

Van de foto’s worden ansichtkaarten gedrukt, die de kinderen langs de brievenbussen van de woon- en zorgorganisaties van Deventer brengen, om de ruim 1300 bewoners zo een lichtpunt in de donkere dagen rond kerst te bieden.

 

Crowdfunding actie!


15-04-2020

Crowdfunding actie!


Balkonbeweging trekt langs verzorgingshuizen en zet muzikanten aan het werk

Crowdfunding actie nu online!

Meer dan 1000 mensen in de gemeente Deventer wonen in een zorg- of senioren-instelling. Gedurende de coronamaatregelen hebben zij fors minder mogelijkheden om deel te nemen aan sociale activiteiten. In veel gevallen is ook het bezoek van familie en vrienden flink teruggelopen. In sommige instellingen is bezoek helemaal niet mogelijk. Daarnaast zijn veel artiesten minder actief dan normaal: optredens zijn op grote schaal afgezegd. Voor professionele artiesten betekent dit ook een fikse inkomensdaling.

Om beiden een steuntje in de rug te geven hebben Kunstcircuit, Productiehuis De Nieuwe Oost en Jows Muzikale Dienstverlening hun krachten gebundeld in de Deventer Balkonbeweging. Door podiumkunst tot onder het raam of balkon van de bewoner te brengen, bieden zij vermaak, een glimlach en troost aan de bewoners. En een inkomen voor de professionele artiesten uit Deventer.

‘We zagen ontzettend veel mooie, eenmalige initiatieven ontstaan van amateur- en professionele muzikanten die de balkons van Deventer seniorencomplexen en verzorgingshuizen toezongen. Daarbij werden niet altijd alle coronamaatregelen even goed nageleefd. Denk hierbij aan afstand, aantal artiesten, hygiëne etc.’ aldus Lennard Gols, programmaleider kunst en cultuur in het sociaal domein bij Kunstcircuit.

‘Aan de andere kant vernamen we van de verzorgingshuizen dat deze lockdown voor hun bewoners nog wel een tijd zou kunnen duren. Daarom willen wij als organisaties graag iets duurzaams neerzetten. Een project dat we met een minimale financiering een aantal maanden voort kunnen zetten, met een sterk netwerk van professionals uit de culturele sector en de zorginstellingen.

De eerste optredens van de Balkonbeweging zijn ondertussen gegeven bij Ludgerus en Humanitas. Daarnaast hebben ruim 14 andere verzorgingshuizen zich aangemeld als speellocatie. ‘Wat wij doen is de juiste artiesten aan de verzorgingshuizen koppelen’ Aldus Karlijn Ribbers van productiehuis De Nieuwe Oost. ‘We hopen een mooie mix van verrassende en toegankelijke muziek, poëzie en theater te kunnen bieden met de vele professionele artiesten die Deventer rijk is.’

Om het project daadwerkelijk duurzaam te krijgen is de Balkonbeweging een crowdfunding actie begonnen. ‘Naast een bijdrage van de verzorgingshuizen en een gift van Kunstcircuit moet deze crowdfunding er toe leiden dat we minimaal tot eind juli kunnen programmeren.’ Aldus Lennard Gols ‘Het volledige bedrag dat we binnenhalen gaat direct naar de muzikanten. Net als de ouderen beleven zij moeilijke tijden. Wij willen hen graag een eerlijke vergoeding bieden.’

Wil je meer weten over de Balkonbeweging en de crowdfunding actie?

Ga dan snel naar www.balkonbeweging.nl of neem contact op met lennard.gols@kunstcircuit.nl

FLoating Glowers 2015


21-11-2015

FLoating Glowers 2015

Zaterdag 21 november vond alweer de tweede editie van het festival Floating Glowers plaats. Het was een zeer geslaagde editie, met veel bezoekers en een uitstekende sfeer.

100 leerlingen van het Kindcentrum Rivierenwijk, de Paladijn, de Hagenpoort en de kleine Planeet zijn onder leiding van kunstenaar Floor Coolsma een aantal weken bezig geweest met het ontwerpen van hun eigen nachtvlinder. Deze kunstwerken waren afgelopen zaterdag voor het eerst te bewonderen op het festivalterrein. Daarnaast was er natuurlijk nog veel meer te doen en te beleven, er waren interactieve kunstwerken, workshops, een dans met 50 leerlingen en er was gezellig wat te eten en te drinken.

Maak kennis met Jack Backpack!


26-02-2015

Maak kennis met Jack Backpack!

Voor het project Floating Flowers in en om de Holterkolk in de Rivierenwijk in Deventer wordt een spannende ontdekkingstocht-app ontwikkeld. Met deze een app en een fysieke kaart kunnen kinderen op safari, door middel van opdrachten en spelletjes. Ondertussen leren de de kinderen meer over kunst, natuur en de geschiedenis van de Holterkolk. De tocht blijft voor langere tijd beschikbaar.

Vol trots presenteren wij de mascotte van de safari: Jack Backpack!

Vanaf dit voorjaar zal hij met jou op avontuur gaan! We houden je op de hoogte.

 

Sfeerimpressie Floating GLOWers


26-11-2014

Sfeerimpressie Floating GLOWers

Een sfeerimpressie van het geslaagde licht-, geluid-, en animatiefestival bij de Holterkolk op vrijdag 21 en zaterdag 22 november. Het festival trok een kleine 400 bezoekers.

Klik hier voor de beelden.

 

Pitch!


12-05-2021

Pitch!

Kunstcircuit zoekt cultureel ondernemers en kunstenaars voor Wijksafari tijdens Kom erbij festival!

Stel je eens voor, een festivalweek voor alle oudere Deventenaren met de stad als festivalterrein. 
En de programmering is niet anders dan elke andere week van het jaar... 
Tijdens het Kom Erbij festival laten we zoveel mogelijk ouderen ervaren hoe mooi het is om mee te doen. Meedoen met wat jij graag doet en plezier geeft. Gewoon op steenworp afstand in je eigen wijk. De organisaties van het Netwerk Ouderen Actief Deventer (NOAD) bundelen de krachten om tijdens de week tegen eenzaamheid (van 1 tot 7 oktober 2021) zo veel mogelijk mensen mee te laten doen. 
Dit doen wij door zoveel mogelijk belemmeringen weg te nemen.

Juist nu! 
In deze bijzondere tijd is meedoen en verbinding van levensbelang. Door de Coronacrisis zijn veel mensen het contact met elkaar verloren, zeker nu de crisis langer duurt dan iedereen vorig jaar durfde te denken. Uit onderzoek uit begin 2021 blijkt het volgende: ouderen zijn door Corona meer aan huis gebonden; ouderen met een lichamelijke beperking komen bijna twee keer zo weinig buitenshuis dan voor de crisis. Ongeveer een kwart oefent zijn of haar hobby’s minder vaak uit. Mede hierdoor is de emotionele eenzaamheid bij ruim een kwart van deze ouderen toegenomen. Er is ook onderzoek gedaan naar wat de kans op eenzaamheid verkleint en wat blijkt; ouderen die meer verbondenheid ervaren in de buurt hebben een kleinere kans op gevoelens van eenzaamheid! 

De wijksafari
Kunstcircuit Deventer wil door middel van een wijksafari op creatieve wijze verbinding brengen tussen de activiteiten voor ouderen in verschillende Deventer wijken. Dit door een fysieke tocht of route langs activiteiten specifiek voor ouderen. 

De pitch!
Kunstcircuit Deventer is op zoek naar kunstenaars, culturele ondernemers en/of bevlogen creatieveling met een fantastische (en haalbaar) idee om de wijksafari tot een unieke beleving te maken. 
Bedenk jij bijvoorbeeld een virtual reality tour door Keizerslanden? Trek jij met een bus vol kunst en cultuur door de Rivierenwijk? Of loods jij mensen door middel van een theaterstuk door Colmschate? Dan zijn we op zoek naar jou!

Stuur voor dinsdag 15 juni korte beschrijving van wie je bent als maker, wat je drijft op dit thema en een korte beschrijving van je idee. Op basis van de inzendingen worden er en aantal concepten uitgekozen om verder uit te werken tot een concreet projectplan met sluitende begroting.

Kaders
Ondanks dat Kunstcircuit creativiteit niet wil belemmeren zijn er een aantal kaders waarbinnen de wijksafari moet voldoen.

Datum van uitvoer: tussen 1 en 7 oktober 2021
Resultaat: een wijksafari voor oudere wijkbewoners bestaande uit minimaal 3 verrassende en creatieve interventies, waarin de ontmoeting en verbinding centraal staan. 
Er is budget beschikbaar voor ontwikkeling en uitvoer.
Randvoorwaarden: neem de geldende coronamaatregelen in acht en organiseer zoveel mogelijk in de buitenlucht. 

Heb je wel een goed idee wie je zou willen bereiken maar niet direct de juiste ingangen? Wij helpen graag mee. De leden van het NOAD hebben een groot netwerk en zijn beschikbaar om mee te denken en te verbinden.

Voor meer informatie en het indienen van pitch kun je contact opnemen met Lennard Gols, programmaleider kunst en cultuur in het sociaal domein, via lennard.gols@kunstcircuit.nl of Lilian Vos, programmaleider amateurkunst en talentontwikkeling via lilian.vos@kunstcircuit.nl
 

Stadstroubadour brengt ode


28-05-2020

Stadstroubadour brengt ode


Stadstroubadour brengt ode aan Deventer en haar inwoners in coronatijd met ‘Net als ik’ videoclip.          

De afgelopen weken deed de Deventer stadstroubadour, Maarten van Veen, samen met Kunstcircuit Deventer de oproep om mee te schrijven aan een hart onder de riem voor Deventenaren in Coronatijden. Deze oproep werd massaal beantwoord. Dichters, kinderen, singer-songwriters en verzorgingshuizen schreven in grote getalen mee.

Op vrijdag 29 mei zal het nummer met bijbehorende videoclip worden gereleaset. ‘Ik kan niet wachten op de reacties. Zo tof om samen met de Deventenaren een lied te schrijven en ervaringen uit te wisselen.’

Met alle inzendingen is de Stadstroubadour aan het puzzelen gegaan. ‘Het is een heel mooi project. Zulke mooie, maar ook verschillende teksten. Ik heb geprobeerd de essentie te pakken en de mooiste tekstuele parels te verwerken in de song. Hopelijk herkennen mensen hun gevoel terug in het nummer.’

De stadstroubadour gaf eerder zijn stadsgenoten de opdracht om hun gevoel, mooiste gedachten en ervaringen die gerelateerd zijn aan de bijzondere tijd op papier te zetten. Daarnaast deelde hij via DRTV en social media een inspirerende video over hoe je een song opbouwt.

Maarten is met DRTV op pad geweest om sfeervolle beelden te schieten van een verlaten Deventer.

https://www.youtube.com/watch?v=NsG2RX5_l64

 

Schrijf mee!


07-04-2020

Schrijf mee!


Stadstroubadour maakt lied voor en door Deventenaren in crisistijd

En jij kunt meeschrijven!

Kunstcircuit Deventer en de stadstroubadour slaan de handen in één om erachter te komen wat de Deventenaar bezighoudt in deze tijden van crisis. Samen nodigen ze de inwoners van Deventer uit om hun gedachten en gevoelens op papier te zetten. Van de inbreng maakt de stadstroubadour een song voor en door Deventer.
Het is een bijzondere tijd. Het Corornavirus en de daarbij genomen maatregelen raken iedereen. Mensen worden geacht zoveel mogelijk thuis te blijven. Voor sommigen het toppunt van eenzaamheid of verveling, voor anderen een overkill aan familiare gezelligheid. “Maar deze crisis zorgt er ook voor dat we elkaar op nieuwe manieren helpen, samenwerken en creatief worden”, zegt Maarten van Veen, de Deventer stadstroubadour. “Veel mensen hebben het heel druk, maar voor anderen geeft de situatie juist tijd voor bezinning. Ik zou het mooi vinden als al die verschillende mensen wat op papier zetten over hoe zij het ervaren, zodat ik een soort muzikaal verslag kan maken van deze gekke tijd.”

De stadstroubadour doet samen met Kunstcircuit een oproep aan de inwoners van Deventer om mee te schrijven met een nummer over dit moment. Je hoeft geen schrijver of muzikant te zijn – iedereen kan meedoen. Speciaal voor deze gelegenheid maakt van Veen samen met DRTV een paar korte filmpjes om je op weg te helpen.

Met deze tips worden alle Deventenaren uitgedaagd om hun mooiste, emotioneelste, grappigste en creatiefste teksten en anekdotes te mailen naar Kunstcircuit Deventer: Lennard.gols@kunstcircuit.nl. Met het aangeleverde materiaal als inspiratiebron maakt Maarten een muzikaal verslag van deze gekke tijd en een hart onder de riem voor heel Deventer.

“Op deze manier hopen we, net als in de andere projecten die we de komende tijd opstarten, een tastbaar verslag van deze unieke periode vast te leggen.” Aldus Lennard Gols, programmaleider Kunst en Cultuur in het Sociaal domein van Kunstcircuit Deventer.

Maarten van Veen, ook wel bekend als de Reisgenoot, is in 2020-2021 de stadstroubadour van Deventer. Hij interviewt inwoners en maakt songs van hun verhalen. Hij focust daarbij op mensen die zich ‘achter de schermen’ op verschillende manieren inzetten voor de gemeente.

Kunstcircuit is een netwerkorganisatie en kenniscentrum in en voor Deventer, met programma’s voor  onderwijs, amateurkunst, vrije tijd & talentontwikkeling en sociaal domein. Zij werken als verbinder en intermediair intensief samen met culturele partners en organisaties in de stad om cultuur te stimuleren en te ondersteunen voor heel Deventer.

Schrijf je mee? En sta je al te popelen om te beginnen? Stuur vóór 27 april een mail met je naam, je mooiste zinnen en een korte alinea over jezelf naar lennard.gols@kunstcircuit.nl.

 

Dansende Beeldentuin


06-10-2015

Dansende Beeldentuin

Leerlingen Cees Wilkeshuisschool brengen lege sokkel tot leven in een ‘dansende beeldentuin’
 
Een lege sokkel was voor Marion Van Veen van Studio DanZo uitgangspunt om samen met leerlingen van de Cees Wilkeshuisschool een dansvoorstelling te maken. Op deze sokkel tegenover de school stond oorspronkelijk het beeld ‘Muziek en dans’ van Job Goldenbeld. Het werk is gestolen. Er is alleen nog een lege sokkel. Waar het werk is weet niemand. In de IJssel? Omgesmolten tot een ander beeld? Tijdens de voorstelling op 9 oktober komt in het kleine parkje tegenover de Cees Wilkeshuisschool aan de Johannes van Vlotenlaan het beeld ‘Muziek en dans’ weer tot leven. De lege sokkel, het idee achter het beeld én de vorm van het beeld zijn uitgangspunt voor de voorstelling. De levende beeldentuin wordt om 14.15 uur feestelijk geopend!

De leerlingen van de Cees Wilkeshuisschool hebben allerlei verhalen en bestemmingen bedacht voor de sokkel. Ook hebben de leerlingen aan hun ouders en grootouders gevraagd of zij zich het beeld nog kunnen herinneren. Samen met Marion van Veen en dansers van DanZo maakten ze een voorstelling waarin een beeldentuin feestelijk geopend wordt en waarin ‘Muziek en dans’ op een heel andere manier zichtbaar wordt.

Muziek en Dans van Job Goldenbeld
Muziek en dans was een bronzen beeld van een dansend paar, begeleidt door een luitspeler. Het werk is in 1968 geplaatst in Deventer. Job Goldenbeld, was een Bilthovense beeldhouwer en schilder. Goldenbeld heeft meer beelden van dansende figuren gemaakt. Muziek en dans werd in 2009 van zijn sokkel in Deventer gestolen.
 
Aanleiding
De aanleiding voor dit project is om de bestaande kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer opnieuw en op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen. De commissie Kunst en Openbare Ruimte Deventer ontwikkelt een website met alle kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer. Een foto en filmverslag van deze dansvoorstelling komen op deze website te staan!
 
Kunstenlab en Bureau Kunstcircuit (Kunst in mijn Buurt) ondersteunen deze website met een project waarbij ze een aantal werken extra onder de aandacht van het publiek gaat brengen. Zij hebben Marion van Veen van Studio DanZo gevraagd een voorstelling te realiseren die in gaat op de betekenis en de locatie van het gestolen werk ‘Muziek en Dans’ van Job Goldenbeld. Het belangrijkste doel van de opdracht is het bekendmaken van de collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer en daarbij het beeld of de intentie van het beeld opnieuw te beleven.

Sfeerimpressie KNOT!


22-01-2015

Sfeerimpressie KNOT!

Zaterdag 17 januari hebben het Groenbedrijf en Floating Flowers de handen ineen geslagen tijdens KNOT!. De knotwilgochtend, waarbij de wilgen langs de Douwerlerwetering werden gesnoeid. Het restmateriaal zal worden hergebruikt in de wijk.

In korte tijd wisten de zeer ervaren medewerkers van het Groenbedrijf de knotwilgen kort te wieken. Daarna volgde het sorteren van de takken; de dikke voor de versnipperaar en de duimdikke wilgentakken voor de eilanden van Floating Flowers. In het voorjaar worden deze takken rondom de randen van de drijvende eilanden in de Holterkolk gevlochten.

Kijk hier voor de beelden.

 

OPNAMES KUNSTWERK VERPLAATST


21-11-2014

OPNAMES KUNSTWERK VERPLAATST

VANWEGE DE SLUITING VAN DE KINDERBOERDERIJ VAN DE ULEBELT ZIJN DE OPNAMES VERPLAATST NAAR ZATERDAG 21 MAART 2015; TIJDENS NLDOET! DE KINDERBOERDERIJ IS GESLOTEN IN VERBAND MET DE VOORZORGSMAATREGELEN MET BETREKKING TOT DE VOGELGRIEP.

Iedereen kent de woorden MIJ, JIJ, ZIJ, HIJ, WIJ, GIJ die op de op de rotondes van de Springerlaan staan. Ik en de ander; zo heet dit kunstwerk van Marc Ruygrok. Op zaterdag 22 november zou kunstenaar Marianne de Bakker op de Ulebelt een nieuw kunstwerk maken in de vorm van een korte video: Ik en de Ander.

Deze opnames zijn nu verplaatst naar zaterdag 21 maart 2015.

Marianne de Bakker nodigt alle inwoners van de Vijfhoek van harte uit om mee te doen en zich te verzamelen om 11.00 uur bij de Ulebelt. Samen gaan zij de woorden Ik en de Ander vormen. Het filmen van dit proces gebeurt spectaculair vanuit de lucht met een drone.

Kom naar de Ulebelt en doe mee!

Voor meer informatie over het project klik hier

2000 ansichtkaarten


28-01-2021

2000 ansichtkaarten


Kinderen brengen honderden kaarten met zelfgemaakte foto’s langs bij Deventer woon- zorgcentra. ‘Van geven word ik blij’.

De brievenbussen van de Deventer woon-zorgcentra blijven maar klepperen. Ze worden gevuld met honderden kaarten door Deventer kinderen. En niet zomaar kaarten. Het zijn kaarten met foto’s die de kinderen zelf hebben gemaakt tijdens workshops avond- en natuurfotografie van Sterre Delamarre binnen het project ‘Ik denk aan jou’.

Ouderen hebben het moeilijk in deze tijd. In deze donkere en grauwe dagen kunnen zowel bewoners van woon- en zorgcentra als ouderen die zelfstandig wonen niet of nauwelijks bezoek ontvangen.

Ook voor kinderen is dit een heftige tijd. Ze kunnen niet naar school en hebben vaak minder contact met andere mensen om hen heen die belangrijk voor hen zijn. Kinderen en ouderen kunnen veel voor elkaar betekenen. Juist nu.

Binnen dit fotografieproject, een samenwerking tussen Kunstcircuit Deventer, Raster kinderwerk en fotografe Sterre Delamarre hebben kinderen ansichtkaarten gemaakt voor de bewoners van de Deventer woon- en zorgcentra en de mensen om hen heen waarvan zij denken dat ze wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken in deze lastige tijd. Op die manier bieden zij een lichtpuntje.

Tijdens twee workshops fotografeerden de kinderen in een van de natuurgebieden in de omgeving van Deventer en legden zij ‘Deventer by night’ vast tijdens een spannende workshop avondfotografie. Fotografe Sterre Delemarre leerde de kinderen de fijne kneepjes van het vak. Zo gingen de kinderen aan de slag met kaders, sluitertijd, lichtinval en standpunten.

Vervolgens schreven de kinderen bij Kunstcircuit Deventer een positieve boodschap voor de bewoners van de woon- en zorgvoorzieningen in Deventer en vertellen ze over hun mooiste foto’s in een persoonlijk bericht. Van de foto’s werden ruim 2000 ansichtkaarten gedrukt, die de kinderen langs de brievenbussen van de woon- en zorgorganisaties van Deventer hebben gebracht. De kinderen werden vol enthousiasme ontvangen door de woon-en zorgcentra. ‘Van geven word ik blij’ verzucht deelneemster Demi. Behalve dat de kinderen een kaartje aan de bewoners stuurde, gaven zij elke bewoner een kaart die zij vervolgens zelf weer aan iemand konden sturen of geven.

 

Balkonbeweging


11-05-2020

Balkonbeweging


Balkonbeweging al goed voor honderd optredens

Een aantal weken geleden werd vol bombarie de Balkonbeweging gelanceerd. Binnen deze samenwerking tussen Kunstcircuit, De Nieuwe Oost, Jows Muzikale Dienstverlening en de verschillende Deventer verzorgingshuizen worden er optredens door professionele Deventer Artiesten bij verzorgingshuizen en serviceflats voor ouderen verzorgd.

De Balkonbeweging wil met dit project enerzijds eenzame en in isolement verkerende senioren een hart onder de riem steken en anderzijds de Deventer muzikanten van een marktconform inkomen voorzien. De Balkonbeweging verzorgt op wekelijkse basis aan 15 verzorgingshuizen optredens met een poule van 13 professionele muzikanten.

‘De afgelopen weken heb ik ontzettend veel gebeld en gemaild met artiesten en verzorgingshuizen,’ geeft Jos Harmelink, initiatiefnemer van de Balkonbeweging aan. ‘De optredens worden ontzettend goed ontvangen en de reacties van de ouderen, muzikanten en medewerkers van de verzorgingshuizen zijn overweldigend.’ Jos steekt al zijn vrije tijd in het plannen en begeleiden van de concerten en speelt waar mogelijk zelf ook graag een aantal nummers. ‘Het is mooi om te zien dat dit werkt. Ik ben dan ook erg trots op het feit dat ik afgelopen week het honderdste optreden heb ingepland.’

Dit honderdste optreden staat eind juni op het programma en zal uiteraard nog feestelijker (maar Coronamaatregelproof) worden gevierd.

‘We hebben subsidie tot eind juli bij elkaar weten te krijgen.’ Aldus Lennard Gols van Kunstcircuit Deventer. ‘Fondsen waren wild enthousiast over de Balkonbeweging en zowel de Deventer Cultuurclub als Erven Wittenveen hebben een bijdrage gedaan.’ Daarnaast heeft het St. Wesselings van Breemen in het bijzonder een bijdrage gedaan voor de voorstelling ‘Sneeuwwitje Thuisbezorgd’ van theater Gajes. Met nog een aantal lopende subsidieaanvragen en een bijdrage van o.a. Ludgerus en Humantas, de crowdfunding en een vrijwillige bijdrage van de verzorgingshuizen hoopt de Balkonbeweging de hele zomer door te kunnen programmeren. ‘Dat is ook nodig, want zowel concertzalen als verzorgingshuizen blijven voorlopig dicht’ zegt Gols. ‘Wat we doen is voorlopig nog wel even relevant en actueel.’ Er zijn zelfs plannen om de Balkonbeweging voort te zetten als alle maatregelen rondom het Coronavirus zijn opgeheven. ‘We hebben hier zo’n mooi concept met zo’n sterk, enthousiast en hardwerkend netwerk te pakken. Het zou zonde zijn dit te laten varen. Deze verbinding tussen kunst en welzijn is zeer waardevol en toont wederom de plaats die cultuur heeft in onze samenleving. ‘

Meer weten over de Balkonbeweging en de bijbehorende crowdfunding?  Check www.balkonbeweging.nl

Opening van Growing Fence


05-02-2016

Opening van Growing Fence

In het bijzijn van wethouder Robin Hartogh Heys en kunstenaar Tanja Smeets is vanmiddag het kunstwerk Growing Fence bij het station officieel geopend. Het kunstwerk dat Tanja Smeets maakte bij de ingang van de nieuwe fietsenstalling bestaat uit 900 bellen die als zwammen uit het hekwerk lijken te groeien. Dit fonkelende spoor van fiets- of luchtbellen lokt je naar de wereld onder het station: de fietsenstalling.

Naar aanleiding van het gezamenlijke project Beeldenstorm van Kunstenlab en Kunstcircuit is Rutger Zuydervelt gevraagd een geluidswerk te maken dat ingaat op de betekenis én de locatie van het kunstwerk van Tanja Smeets. Rutger Zuydervelt bracht dit elektronisch geluidswerk samen met fanfaremuzikanten uit Deventer en omgeving ten gehore.

50 X ik = 1 x ANDER


24-03-2015

50 X ik = 1 x ANDER

Kunstenaar Marianne de Bakker heeft op zaterdag 21 maart opnames gemaakt met een drone bij de Ulebelt. Maar liefst vijftig buurtbewoners en mederwerkers en vrijwilligers van de Ulebelt vormden samen het woord 'Ander'. De opnames vonden tussen de buien door plaats.  

De gemaakte film van Marianne de Bakker is gebaseerd op het werk 'Ik en de ander', van Marc Ruygrok. Zijn werk is te vinden op de rotondes van de Springerlaan in de Vijfhoek. Op de rontondes staan de woorden MIJ, JIJ, ZIJ, HIJ, WIJ, GIJ.

De aanleiding (of doel) voor de ‘making off’ van de video ‘Ik en de Ander’ is om de bestaande kunstwerken in de openbare ruimte opnieuw onder de aandacht te brengen. De commissie Kunst en Openbare Ruimte Deventer heeft een website in de maak met alle kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer. Kunstenlab en Bureau Kunstcircuit ondersteunen dit initiatief met een eigen project waarbij ze een aantal werken extra onder de aandacht van het publiek gaat brengen. Zij hebben community-kunstenaar Marianne de Bakker gevraagd een klein project  te organiseren dat ingaat op de betekenis en de locatie van het werk Ik en de ander. ‘ Het belangrijkste doel van de opdracht is het bekendmaken van het beeld en het liefst een verbinding maken met het beeld.’

Voor meer informatie over het project klik hier.

 

 

 

 

Sfeerimpressie onthulling Transitie


06-01-2015

Sfeerimpressie onthulling Transitie

Op zaterdag 13 december vond de onthulling van het kunstwerk 'Transitie' van Marieke de Jong in in het Venenpark, (Maasstraat) in de Rivierenwijk van Deventer plaats.

Klik hier voor de beelden.