Nieuws

Balkonbeweging


22-06-2020

Balkonbeweging

Balkonbeweging al goed voor honderd optredens

Een aantal weken geleden werd vol bombarie de Balkonbeweging gelanceerd. Binnen deze samenwerking tussen Kunstcircuit, De Nieuwe Oost, Jows Muzikale Dienstverlening en de verschillende Deventer verzorgingshuizen worden er optredens door professionele Deventer Artiesten bij verzorgingshuizen en serviceflats voor ouderen verzorgd.

De Balkonbeweging wil met dit project enerzijds eenzame en in isolement verkerende senioren een hart onder de riem steken en anderzijds de Deventer muzikanten van een marktconform inkomen voorzien. De Balkonbeweging verzorgt op wekelijkse basis aan 15 verzorgingshuizen optredens met een poule van 13 professionele muzikanten.

‘De afgelopen weken heb ik ontzettend veel gebeld en gemaild met artiesten en verzorgingshuizen,’ geeft Jos Harmelink, initiatiefnemer van de Balkonbeweging aan. ‘De optredens worden ontzettend goed ontvangen en de reacties van de ouderen, muzikanten en medewerkers van de verzorgingshuizen zijn overweldigend.’ Jos steekt al zijn vrije tijd in het plannen en begeleiden van de concerten en speelt waar mogelijk zelf ook graag een aantal nummers. ‘Het is mooi om te zien dat dit werkt. Ik ben dan ook erg trots op het feit dat ik afgelopen week het honderdste optreden heb ingepland.’

Dit honderdste optreden staat eind juni op het programma en zal uiteraard nog feestelijker (maar Coronamaatregelproof) worden gevierd.

‘We hebben subsidie tot eind juli bij elkaar weten te krijgen.’ Aldus Lennard Gols van Kunstcircuit Deventer. ‘Fondsen waren wild enthousiast over de Balkonbeweging en zowel de Deventer Cultuurclub als Erven Wittenveen hebben een bijdrage gedaan.’ Daarnaast heeft het St. Wesselings van Breemen in het bijzonder een bijdrage gedaan voor de voorstelling ‘Sneeuwwitje Thuisbezorgd’ van theater Gajes. Met nog een aantal lopende subsidieaanvragen en een bijdrage van o.a. Ludgerus en Humantas, de crowdfunding en een vrijwillige bijdrage van de verzorgingshuizen hoopt de Balkonbeweging de hele zomer door te kunnen programmeren. ‘Dat is ook nodig, want zowel concertzalen als verzorgingshuizen blijven voorlopig dicht’ zegt Gols. ‘Wat we doen is voorlopig nog wel even relevant en actueel.’ Er zijn zelfs plannen om de Balkonbeweging voort te zetten als alle maatregelen rondom het Coronavirus zijn opgeheven. ‘We hebben hier zo’n mooi concept met zo’n sterk, enthousiast en hardwerkend netwerk te pakken. Het zou zonde zijn dit te laten varen. Deze verbinding tussen kunst en welzijn is zeer waardevol en toont wederom de plaats die cultuur heeft in onze samenleving. ‘

Meer weten over de Balkonbeweging en de bijbehorende crowdfunding?  Check www.balkonbeweging.nl

FLoating Glowers 2015


21-11-2015

FLoating Glowers 2015

Zaterdag 21 november vond alweer de tweede editie van het festival Floating Glowers plaats. Het was een zeer geslaagde editie, met veel bezoekers en een uitstekende sfeer.

100 leerlingen van het Kindcentrum Rivierenwijk, de Paladijn, de Hagenpoort en de kleine Planeet zijn onder leiding van kunstenaar Floor Coolsma een aantal weken bezig geweest met het ontwerpen van hun eigen nachtvlinder. Deze kunstwerken waren afgelopen zaterdag voor het eerst te bewonderen op het festivalterrein. Daarnaast was er natuurlijk nog veel meer te doen en te beleven, er waren interactieve kunstwerken, workshops, een dans met 50 leerlingen en er was gezellig wat te eten en te drinken.

Maak kennis met Jack Backpack!


26-02-2015

Maak kennis met Jack Backpack!

Voor het project Floating Flowers in en om de Holterkolk in de Rivierenwijk in Deventer wordt een spannende ontdekkingstocht-app ontwikkeld. Met deze een app en een fysieke kaart kunnen kinderen op safari, door middel van opdrachten en spelletjes. Ondertussen leren de de kinderen meer over kunst, natuur en de geschiedenis van de Holterkolk. De tocht blijft voor langere tijd beschikbaar.

Vol trots presenteren wij de mascotte van de safari: Jack Backpack!

Vanaf dit voorjaar zal hij met jou op avontuur gaan! We houden je op de hoogte.

 

Sfeerimpressie Floating GLOWers


26-11-2014

Sfeerimpressie Floating GLOWers

Een sfeerimpressie van het geslaagde licht-, geluid-, en animatiefestival bij de Holterkolk op vrijdag 21 en zaterdag 22 november. Het festival trok een kleine 400 bezoekers.

Klik hier voor de beelden.

 

Stadstroubadour


22-06-2020

Stadstroubadour

Stadstroubadour brengt ode aan Deventer en haar inwoners in coronatijd met ‘Net als ik’ videoclip.          

De afgelopen weken deed de Deventer stadstroubadour, Maarten van Veen, samen met Kunstcircuit Deventer de oproep om mee te schrijven aan een hart onder de riem voor Deventenaren in Coronatijden. Deze oproep werd massaal beantwoord. Dichters, kinderen, singer-songwriters en verzorgingshuizen schreven in grote getalen mee.

Op vrijdag 29 mei zal het nummer met bijbehorende videoclip worden gereleaset. ‘Ik kan niet wachten op de reacties. Zo tof om samen met de Deventenaren een lied te schrijven en ervaringen uit te wisselen.’

Met alle inzendingen is de Stadstroubadour aan het puzzelen gegaan. ‘Het is een heel mooi project. Zulke mooie, maar ook verschillende teksten. Ik heb geprobeerd de essentie te pakken en de mooiste tekstuele parels te verwerken in de song. Hopelijk herkennen mensen hun gevoel terug in het nummer.’

De stadstroubadour gaf eerder zijn stadsgenoten de opdracht om hun gevoel, mooiste gedachten en ervaringen die gerelateerd zijn aan de bijzondere tijd op papier te zetten. Daarnaast deelde hij via DRTV en social media een inspirerende video over hoe je een song opbouwt.

Maarten is met DRTV op pad geweest om sfeervolle beelden te schieten van een verlaten Deventer.

https://www.youtube.com/watch?v=NsG2RX5_l64

 

Dansende Beeldentuin


06-10-2015

Dansende Beeldentuin

Leerlingen Cees Wilkeshuisschool brengen lege sokkel tot leven in een ‘dansende beeldentuin’
 
Een lege sokkel was voor Marion Van Veen van Studio DanZo uitgangspunt om samen met leerlingen van de Cees Wilkeshuisschool een dansvoorstelling te maken. Op deze sokkel tegenover de school stond oorspronkelijk het beeld ‘Muziek en dans’ van Job Goldenbeld. Het werk is gestolen. Er is alleen nog een lege sokkel. Waar het werk is weet niemand. In de IJssel? Omgesmolten tot een ander beeld? Tijdens de voorstelling op 9 oktober komt in het kleine parkje tegenover de Cees Wilkeshuisschool aan de Johannes van Vlotenlaan het beeld ‘Muziek en dans’ weer tot leven. De lege sokkel, het idee achter het beeld én de vorm van het beeld zijn uitgangspunt voor de voorstelling. De levende beeldentuin wordt om 14.15 uur feestelijk geopend!

De leerlingen van de Cees Wilkeshuisschool hebben allerlei verhalen en bestemmingen bedacht voor de sokkel. Ook hebben de leerlingen aan hun ouders en grootouders gevraagd of zij zich het beeld nog kunnen herinneren. Samen met Marion van Veen en dansers van DanZo maakten ze een voorstelling waarin een beeldentuin feestelijk geopend wordt en waarin ‘Muziek en dans’ op een heel andere manier zichtbaar wordt.

Muziek en Dans van Job Goldenbeld
Muziek en dans was een bronzen beeld van een dansend paar, begeleidt door een luitspeler. Het werk is in 1968 geplaatst in Deventer. Job Goldenbeld, was een Bilthovense beeldhouwer en schilder. Goldenbeld heeft meer beelden van dansende figuren gemaakt. Muziek en dans werd in 2009 van zijn sokkel in Deventer gestolen.
 
Aanleiding
De aanleiding voor dit project is om de bestaande kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer opnieuw en op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen. De commissie Kunst en Openbare Ruimte Deventer ontwikkelt een website met alle kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer. Een foto en filmverslag van deze dansvoorstelling komen op deze website te staan!
 
Kunstenlab en Bureau Kunstcircuit (Kunst in mijn Buurt) ondersteunen deze website met een project waarbij ze een aantal werken extra onder de aandacht van het publiek gaat brengen. Zij hebben Marion van Veen van Studio DanZo gevraagd een voorstelling te realiseren die in gaat op de betekenis en de locatie van het gestolen werk ‘Muziek en Dans’ van Job Goldenbeld. Het belangrijkste doel van de opdracht is het bekendmaken van de collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer en daarbij het beeld of de intentie van het beeld opnieuw te beleven.

Sfeerimpressie KNOT!


22-01-2015

Sfeerimpressie KNOT!

Zaterdag 17 januari hebben het Groenbedrijf en Floating Flowers de handen ineen geslagen tijdens KNOT!. De knotwilgochtend, waarbij de wilgen langs de Douwerlerwetering werden gesnoeid. Het restmateriaal zal worden hergebruikt in de wijk.

In korte tijd wisten de zeer ervaren medewerkers van het Groenbedrijf de knotwilgen kort te wieken. Daarna volgde het sorteren van de takken; de dikke voor de versnipperaar en de duimdikke wilgentakken voor de eilanden van Floating Flowers. In het voorjaar worden deze takken rondom de randen van de drijvende eilanden in de Holterkolk gevlochten.

Kijk hier voor de beelden.

 

OPNAMES KUNSTWERK VERPLAATST


21-11-2014

OPNAMES KUNSTWERK VERPLAATST

VANWEGE DE SLUITING VAN DE KINDERBOERDERIJ VAN DE ULEBELT ZIJN DE OPNAMES VERPLAATST NAAR ZATERDAG 21 MAART 2015; TIJDENS NLDOET! DE KINDERBOERDERIJ IS GESLOTEN IN VERBAND MET DE VOORZORGSMAATREGELEN MET BETREKKING TOT DE VOGELGRIEP.

Iedereen kent de woorden MIJ, JIJ, ZIJ, HIJ, WIJ, GIJ die op de op de rotondes van de Springerlaan staan. Ik en de ander; zo heet dit kunstwerk van Marc Ruygrok. Op zaterdag 22 november zou kunstenaar Marianne de Bakker op de Ulebelt een nieuw kunstwerk maken in de vorm van een korte video: Ik en de Ander.

Deze opnames zijn nu verplaatst naar zaterdag 21 maart 2015.

Marianne de Bakker nodigt alle inwoners van de Vijfhoek van harte uit om mee te doen en zich te verzamelen om 11.00 uur bij de Ulebelt. Samen gaan zij de woorden Ik en de Ander vormen. Het filmen van dit proces gebeurt spectaculair vanuit de lucht met een drone.

Kom naar de Ulebelt en doe mee!

Voor meer informatie over het project klik hier

Opening van Growing Fence


05-02-2016

Opening van Growing Fence

In het bijzijn van wethouder Robin Hartogh Heys en kunstenaar Tanja Smeets is vanmiddag het kunstwerk Growing Fence bij het station officieel geopend. Het kunstwerk dat Tanja Smeets maakte bij de ingang van de nieuwe fietsenstalling bestaat uit 900 bellen die als zwammen uit het hekwerk lijken te groeien. Dit fonkelende spoor van fiets- of luchtbellen lokt je naar de wereld onder het station: de fietsenstalling.

Naar aanleiding van het gezamenlijke project Beeldenstorm van Kunstenlab en Kunstcircuit is Rutger Zuydervelt gevraagd een geluidswerk te maken dat ingaat op de betekenis én de locatie van het kunstwerk van Tanja Smeets. Rutger Zuydervelt bracht dit elektronisch geluidswerk samen met fanfaremuzikanten uit Deventer en omgeving ten gehore.

50 X ik = 1 x ANDER


24-03-2015

50 X ik = 1 x ANDER

Kunstenaar Marianne de Bakker heeft op zaterdag 21 maart opnames gemaakt met een drone bij de Ulebelt. Maar liefst vijftig buurtbewoners en mederwerkers en vrijwilligers van de Ulebelt vormden samen het woord 'Ander'. De opnames vonden tussen de buien door plaats.  

De gemaakte film van Marianne de Bakker is gebaseerd op het werk 'Ik en de ander', van Marc Ruygrok. Zijn werk is te vinden op de rotondes van de Springerlaan in de Vijfhoek. Op de rontondes staan de woorden MIJ, JIJ, ZIJ, HIJ, WIJ, GIJ.

De aanleiding (of doel) voor de ‘making off’ van de video ‘Ik en de Ander’ is om de bestaande kunstwerken in de openbare ruimte opnieuw onder de aandacht te brengen. De commissie Kunst en Openbare Ruimte Deventer heeft een website in de maak met alle kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer. Kunstenlab en Bureau Kunstcircuit ondersteunen dit initiatief met een eigen project waarbij ze een aantal werken extra onder de aandacht van het publiek gaat brengen. Zij hebben community-kunstenaar Marianne de Bakker gevraagd een klein project  te organiseren dat ingaat op de betekenis en de locatie van het werk Ik en de ander. ‘ Het belangrijkste doel van de opdracht is het bekendmaken van het beeld en het liefst een verbinding maken met het beeld.’

Voor meer informatie over het project klik hier.

 

 

 

 

Sfeerimpressie onthulling Transitie


06-01-2015

Sfeerimpressie onthulling Transitie

Op zaterdag 13 december vond de onthulling van het kunstwerk 'Transitie' van Marieke de Jong in in het Venenpark, (Maasstraat) in de Rivierenwijk van Deventer plaats.

Klik hier voor de beelden.