Meer dan 1000 mensen in de gemeente Deventer wonen in een zorg- of senioren-instelling. Gedurende de coronamaatregelen hebben zij fors minder mogelijkheden gehad om deel te nemen aan sociale activiteiten. In veel gevallen is ook het bezoek van familie en vrienden flink teruggelopen. In sommige instellingen is bezoek helemaal niet mogelijk. Daarnaast waren veel artiesten minder actief dan normaal: optredens werden op grote schaal afgezegd. Voor professionele artiesten betekent dit ook een fikse inkomensdaling.

Om beiden een steuntje in de rug te geven hebben Kunstcircuit, Productiehuis De Nieuwe Oost en Jows MuzikaleDienstverlening hun krachten gebundeld in de Deventer Balkonbeweging. Door podiumkunst tot onder het raam of balkon van de bewoner te brengen, boden zij vermaak, een glimlach en troost aan de bewoners. En een inkomen voor de professionele artiesten uit Deventer.

‘We zagen ontzettend veel mooie, eenmalige initiatieven ontstaan van amateur- en professionele muzikanten die de balkons van Deventer seniorencomplexen en verzorgingshuizen toezongen. Daarbij werden niet altijd alle coronamaatregelen even goed nageleefd. Denk hierbij aan afstand, aantal artiesten, hygiëne etc.’ aldus Lennard Gols, programmaleider kunst en cultuur in het sociaal domein bij Kunstcircuit.

‘Aan de andere kant vernamen we van de verzorgingshuizen dat deze lockdown voor hun bewoners nog wel een tijd zou kunnen duren. Daarom willen wij als organisaties graag iets duurzaams neerzetten. Een project dat we met een minimale financiering een aantal maanden voort kunnen zetten, met een sterk netwerk van professionals uit de culturele sector en de zorginstellingen.’

‘Wat wij doen is de juiste artiesten aan de verzorgingshuizen koppelen’ Aldus Karlijn Ribbers van productiehuis De Nieuwe Oost. ‘We hopen een mooie mix van verrassende en toegankelijke muziek, poëzie en theater te kunnen bieden met de vele professionele artiesten die Deventer rijk is.’

De Balkonbeweging kon georganiseerd worden met diverse subsidies van o.a. het Wesselink van Breemen fonds, De Provincie Overijssel en een crowdfundingscampagne. Met de Balkon Beweging hebben we zo’n 250 concerten mogen verzorgen bij 13 verschillende woon-zorglocaties. Daarnaast is als spin-off van dit project het project ‘Kunst in Beweging’ ontstaan, waarbinnen wij samen met Brut, Humanitas, Ludgerus, Carinova en Solis de handen ineen slaan om structureel, kwalitatief cultuuraanbod voor de bewoners te ontwikkelen en faciliteren.