Nieuws

Korenlint zaterdag 10 sept!


18-05-2022

Korenlint zaterdag 10 sept!


 

Inschrijving JMCO gestart


30-11-2021

Inschrijving JMCO gestart

Maak je samen met anderen muziek? Zin in een uitdaging? Doe mee aan het JMCO,  dé wedstrijd voorjonge muziekgroepen en ensembles in Oost-Nederland. Deelname is mogelijk voor vocale en instrumentale ensembles met minimaal 2 en maximaal 12 leden. Er zijn 2 leeftijdscategorieën t/m 12 jaar en 13 t/m 20 jaar. 

2 april voorronde GIGANT Apeldoorn
9 april voorronde Quintus Kampen
23 april Finale Almelo

Klik hier voor programma 

Klik hier voor reglement

Klik hier voor inschrijfformulier

 

Doe mee aan de expo Open UP!


15-07-2021

Doe mee aan de expo Open UP!

De deuren gaan weer open, het nieuwe seizoen staat voor de deur en ook kunst & cultuur mogen weer gezien en gehoord worden. 
Het is weer tijd voor een expositie! Misschien heb je tijdens de lockdown een werk gemaakt of misschien wil je juist vooruitkijken. Het mag allemaal, want het gaat om jouw artistieke kijk op de dingen die gebeuren. 

De inschrijving staat open voor de disciplines: schilderen, tekenen, etsen en fotografie.

Meedoen? Mail naar amateurkunst@kunscircuit.nl ovv naam en telefoonnummer en een foto van je werk. Je ontvangt dan bericht of je werk wordt opgenomen in de expositie. Voorwaarde is wel dat het werk hangklaar moet worden aangeleverd.
Deadline voor aanmelden is 15 augustus. 
Het werk wordt in de maand september geëxposeerd in Kunstcircuit (Keizerstraat 70). 

Pitch!


12-05-2021

Pitch!

Kunstcircuit zoekt cultureel ondernemers en kunstenaars voor Wijksafari tijdens Kom erbij festival!

Stel je eens voor, een festivalweek voor alle oudere Deventenaren met de stad als festivalterrein. 
En de programmering is niet anders dan elke andere week van het jaar... 
Tijdens het Kom Erbij festival laten we zoveel mogelijk ouderen ervaren hoe mooi het is om mee te doen. Meedoen met wat jij graag doet en plezier geeft. Gewoon op steenworp afstand in je eigen wijk. De organisaties van het Netwerk Ouderen Actief Deventer (NOAD) bundelen de krachten om tijdens de week tegen eenzaamheid (van 1 tot 7 oktober 2021) zo veel mogelijk mensen mee te laten doen. 
Dit doen wij door zoveel mogelijk belemmeringen weg te nemen.

Juist nu! 
In deze bijzondere tijd is meedoen en verbinding van levensbelang. Door de Coronacrisis zijn veel mensen het contact met elkaar verloren, zeker nu de crisis langer duurt dan iedereen vorig jaar durfde te denken. Uit onderzoek uit begin 2021 blijkt het volgende: ouderen zijn door Corona meer aan huis gebonden; ouderen met een lichamelijke beperking komen bijna twee keer zo weinig buitenshuis dan voor de crisis. Ongeveer een kwart oefent zijn of haar hobby’s minder vaak uit. Mede hierdoor is de emotionele eenzaamheid bij ruim een kwart van deze ouderen toegenomen. Er is ook onderzoek gedaan naar wat de kans op eenzaamheid verkleint en wat blijkt; ouderen die meer verbondenheid ervaren in de buurt hebben een kleinere kans op gevoelens van eenzaamheid! 

De wijksafari
Kunstcircuit Deventer wil door middel van een wijksafari op creatieve wijze verbinding brengen tussen de activiteiten voor ouderen in verschillende Deventer wijken. Dit door een fysieke tocht of route langs activiteiten specifiek voor ouderen. 

De pitch!
Kunstcircuit Deventer is op zoek naar kunstenaars, culturele ondernemers en/of bevlogen creatieveling met een fantastische (en haalbaar) idee om de wijksafari tot een unieke beleving te maken. 
Bedenk jij bijvoorbeeld een virtual reality tour door Keizerslanden? Trek jij met een bus vol kunst en cultuur door de Rivierenwijk? Of loods jij mensen door middel van een theaterstuk door Colmschate? Dan zijn we op zoek naar jou!

Stuur voor dinsdag 15 juni korte beschrijving van wie je bent als maker, wat je drijft op dit thema en een korte beschrijving van je idee. Op basis van de inzendingen worden er en aantal concepten uitgekozen om verder uit te werken tot een concreet projectplan met sluitende begroting.

Kaders
Ondanks dat Kunstcircuit creativiteit niet wil belemmeren zijn er een aantal kaders waarbinnen de wijksafari moet voldoen.

Datum van uitvoer: tussen 1 en 7 oktober 2021
Resultaat: een wijksafari voor oudere wijkbewoners bestaande uit minimaal 3 verrassende en creatieve interventies, waarin de ontmoeting en verbinding centraal staan. 
Er is budget beschikbaar voor ontwikkeling en uitvoer.
Randvoorwaarden: neem de geldende coronamaatregelen in acht en organiseer zoveel mogelijk in de buitenlucht. 

Heb je wel een goed idee wie je zou willen bereiken maar niet direct de juiste ingangen? Wij helpen graag mee. De leden van het NOAD hebben een groot netwerk en zijn beschikbaar om mee te denken en te verbinden.

Voor meer informatie en het indienen van pitch kun je contact opnemen met Lennard Gols, programmaleider kunst en cultuur in het sociaal domein, via lennard.gols@kunstcircuit.nl of Lilian Vos, programmaleider amateurkunst en talentontwikkeling via lilian.vos@kunstcircuit.nl
 

CultuurTalentprijs


01-04-2021

CultuurTalentprijs

De drie genomineerden voor de tweejaarlijks CultuurTalentprijs Deventer zijn bekend! De nieuwe prijs voor veelbelovende Deventer kunstenaars. Vanuit de Deventer gemeenschap zijn 11 voordrachten ingezonden.  Bij de beoordeling heeft de adviescommissie gelet op de artistieke ontwikkeling van de kunstenaars, de kwaliteit van het werk, en de culturele waarde van het werk voor de gemeente Deventer. Na rijp beraad heeft de commissie onderstaande kandidaten voor de prijs genomineerd.

Bart Koldewee – beeldend kunstenaar
Bart Koldewee is een uitzonderlijk kunstenaar, autonoom met een herkenbare abstracte beeldtaal. De adviescommissie roemt de strengheid van Barts grafische beeldtaal, dat het werk eigenzinnig en ook bijzonder maakt.

Bastiaan van Vuuren (artiestennaam Bastian Benjamin) – componist/producer/filmmaker
Bastiaan van Vuuren is een veelzijdig talent. Nog maar 21 jaar jong, heeft hij al een groot aantal producties op zijn naam staan. Op het snijvlak van beeld en geluid weet Bastiaan kunstenaars uit verschillende disciplines met elkaar te verbinden en te inspireren.  

Uitgeverij Petrichor – kunst & literatuur
Uitgeverij Petrichor is een aanwinst voor boekenstad Deventer,  juist omdat Petrichor zich niet beperkt tot de traditionele functie van een uitgeverij als 'doorgeefluik' van het werk van anderen, maar daaraan overtuigend een heel eigen creatieve en artistieke component toevoegt. 

De prijs, bestaande uit een geldbedrag van 4000 euro, is ter beschikking gesteld door de Deventer Cultuurclub, Jeannette Hollaarfonds, Stichting Rudolf H. Schmidtfonds, Stichting Erven Witteveen en Stichting Wesselings-Van Breemen. De organisatie is in handen van Kunstcircuit Deventer.
De uitreiking zal in juni plaatsvinden.

2000 ansichtkaarten


28-01-2021

2000 ansichtkaarten


Kinderen brengen honderden kaarten met zelfgemaakte foto’s langs bij Deventer woon- zorgcentra. ‘Van geven word ik blij’.

De brievenbussen van de Deventer woon-zorgcentra blijven maar klepperen. Ze worden gevuld met honderden kaarten door Deventer kinderen. En niet zomaar kaarten. Het zijn kaarten met foto’s die de kinderen zelf hebben gemaakt tijdens workshops avond- en natuurfotografie van Sterre Delamarre binnen het project ‘Ik denk aan jou’.

Ouderen hebben het moeilijk in deze tijd. In deze donkere en grauwe dagen kunnen zowel bewoners van woon- en zorgcentra als ouderen die zelfstandig wonen niet of nauwelijks bezoek ontvangen.

Ook voor kinderen is dit een heftige tijd. Ze kunnen niet naar school en hebben vaak minder contact met andere mensen om hen heen die belangrijk voor hen zijn. Kinderen en ouderen kunnen veel voor elkaar betekenen. Juist nu.

Binnen dit fotografieproject, een samenwerking tussen Kunstcircuit Deventer, Raster kinderwerk en fotografe Sterre Delamarre hebben kinderen ansichtkaarten gemaakt voor de bewoners van de Deventer woon- en zorgcentra en de mensen om hen heen waarvan zij denken dat ze wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken in deze lastige tijd. Op die manier bieden zij een lichtpuntje.

Tijdens twee workshops fotografeerden de kinderen in een van de natuurgebieden in de omgeving van Deventer en legden zij ‘Deventer by night’ vast tijdens een spannende workshop avondfotografie. Fotografe Sterre Delemarre leerde de kinderen de fijne kneepjes van het vak. Zo gingen de kinderen aan de slag met kaders, sluitertijd, lichtinval en standpunten.

Vervolgens schreven de kinderen bij Kunstcircuit Deventer een positieve boodschap voor de bewoners van de woon- en zorgvoorzieningen in Deventer en vertellen ze over hun mooiste foto’s in een persoonlijk bericht. Van de foto’s werden ruim 2000 ansichtkaarten gedrukt, die de kinderen langs de brievenbussen van de woon- en zorgorganisaties van Deventer hebben gebracht. De kinderen werden vol enthousiasme ontvangen door de woon-en zorgcentra. ‘Van geven word ik blij’ verzucht deelneemster Demi. Behalve dat de kinderen een kaartje aan de bewoners stuurde, gaven zij elke bewoner een kaart die zij vervolgens zelf weer aan iemand konden sturen of geven.

 

Doe mee aan Deventer Kerst 2020: The movie!


27-10-2020

Doe mee aan Deventer Kerst 2020: The movie!

 

2020 is een bijzonder jaar voor ons allemaal. Corona bepaalt ons leven en gooit roet in ons aller eten. Met zijn allen proberen we om ons niet klein te laten krijgen en ons op een positieve manier door deze periode heen te slaan. Veel activiteiten zoals het Dickens festijn en mooie kerstconcerten kunnen dit jaar niet of slechts in beperkte vorm doorgaan. Dat is echter geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten, we gaan nu eens bedenken wat er wèl zou kunnen dit jaar rondom kerst.

We gaan met zijn allen een fantastische kerstfilm maken. Hoe ziet die eruit? Alle koren en ensembles en andere geïnteresseerden kunnen een filmpje maken met een kerstnummer. 
Check hier de coronarichtlijnen van 4 november.

Al die filmpjes worden aan elkaar geplakt en ook aan elkaar gepraat met een leuke presentatie. En bij elkaar gaat dat dan een fantastische film worden. Afhankelijk van de (beeld-)kwaliteit kijken we met DRTV en Mimik of hij ook vertoond kan worden via deze kanalen.  
Dus ga aan de slag en maak een leuk filmpje. De voorwaarden zijn:

 

 1. Voor 15 november geef je aan of je meedoet via amateurkunst@kunstcircuit.nl
 2. Je levert 3 titels aan waaruit de organisatie van The Movie een keuze gaat maken, dit om te voorkomen dat elk koor “stille nacht, heilige nacht” gaat zingen. Bij voorkeur ook voor 15 november.
 3. Het filmpje moet voor 10 december worden ingestuurd (via wetransfer ovv naam vereniging)
 4. Het filmpje moet horizontaal opgenomen worden (tips voor filmen op smartphone: https://www.youtube.com/watch?v=DgKIXVCeRW4; https://www.youtube.com/watch?v=dlmMDW16O74)
 5. Het moet een kerstlied/melodie zijn in kerstsfeer, dus allemaal een kerstmuts op, kerstballen in je haar, verkleed als kerstboom of noem maar op. Laat je fantasie werken en maak er iets moois/leuks van.
   

Ter inspiratie sturen we een link mee van het Wereldkoor Deventer, dat afgelopen voorjaar een filmpje gemaakt heeft waarbij iedereen thuis meezong met een filmpje van de dirigent: https://www.youtube.com/watch?v=BNAXLD29l00. Al deze filmpjes zijn vervolgens onder elkaar geplakt met dit resultaat. Dit vergt natuurlijk wel wat technische kennis, maar je kunt het ook simpeler houden. Buitenopnames met groepen mensen mogen, mits op afstand en mits je stil blijft staan en niet danst. Dus kijk naar wat er kan en laat je niet beperken door alle maatregelen maar geef je creativiteit de kans om iets te ontwikkelen binnen de huidige mogelijkheden. Met zijn allen gaan we het zo voor elkaar krijgen om een fantastisch kerstconcert te maken!

 

Organisatie:

Inez van Gisteren, initiatiefnemer

Lilian Vos, Kunstcircuit

Stadstroubadour brengt ode


28-05-2020

Stadstroubadour brengt ode


Stadstroubadour brengt ode aan Deventer en haar inwoners in coronatijd met ‘Net als ik’ videoclip.          

De afgelopen weken deed de Deventer stadstroubadour, Maarten van Veen, samen met Kunstcircuit Deventer de oproep om mee te schrijven aan een hart onder de riem voor Deventenaren in Coronatijden. Deze oproep werd massaal beantwoord. Dichters, kinderen, singer-songwriters en verzorgingshuizen schreven in grote getalen mee.

Op vrijdag 29 mei zal het nummer met bijbehorende videoclip worden gereleaset. ‘Ik kan niet wachten op de reacties. Zo tof om samen met de Deventenaren een lied te schrijven en ervaringen uit te wisselen.’

Met alle inzendingen is de Stadstroubadour aan het puzzelen gegaan. ‘Het is een heel mooi project. Zulke mooie, maar ook verschillende teksten. Ik heb geprobeerd de essentie te pakken en de mooiste tekstuele parels te verwerken in de song. Hopelijk herkennen mensen hun gevoel terug in het nummer.’

De stadstroubadour gaf eerder zijn stadsgenoten de opdracht om hun gevoel, mooiste gedachten en ervaringen die gerelateerd zijn aan de bijzondere tijd op papier te zetten. Daarnaast deelde hij via DRTV en social media een inspirerende video over hoe je een song opbouwt.

Maarten is met DRTV op pad geweest om sfeervolle beelden te schieten van een verlaten Deventer.

https://www.youtube.com/watch?v=NsG2RX5_l64

 

Schrijf mee!


07-04-2020

Schrijf mee!


Stadstroubadour maakt lied voor en door Deventenaren in crisistijd

En jij kunt meeschrijven!

Kunstcircuit Deventer en de stadstroubadour slaan de handen in één om erachter te komen wat de Deventenaar bezighoudt in deze tijden van crisis. Samen nodigen ze de inwoners van Deventer uit om hun gedachten en gevoelens op papier te zetten. Van de inbreng maakt de stadstroubadour een song voor en door Deventer.
Het is een bijzondere tijd. Het Corornavirus en de daarbij genomen maatregelen raken iedereen. Mensen worden geacht zoveel mogelijk thuis te blijven. Voor sommigen het toppunt van eenzaamheid of verveling, voor anderen een overkill aan familiare gezelligheid. “Maar deze crisis zorgt er ook voor dat we elkaar op nieuwe manieren helpen, samenwerken en creatief worden”, zegt Maarten van Veen, de Deventer stadstroubadour. “Veel mensen hebben het heel druk, maar voor anderen geeft de situatie juist tijd voor bezinning. Ik zou het mooi vinden als al die verschillende mensen wat op papier zetten over hoe zij het ervaren, zodat ik een soort muzikaal verslag kan maken van deze gekke tijd.”

De stadstroubadour doet samen met Kunstcircuit een oproep aan de inwoners van Deventer om mee te schrijven met een nummer over dit moment. Je hoeft geen schrijver of muzikant te zijn – iedereen kan meedoen. Speciaal voor deze gelegenheid maakt van Veen samen met DRTV een paar korte filmpjes om je op weg te helpen.

Met deze tips worden alle Deventenaren uitgedaagd om hun mooiste, emotioneelste, grappigste en creatiefste teksten en anekdotes te mailen naar Kunstcircuit Deventer: Lennard.gols@kunstcircuit.nl. Met het aangeleverde materiaal als inspiratiebron maakt Maarten een muzikaal verslag van deze gekke tijd en een hart onder de riem voor heel Deventer.

“Op deze manier hopen we, net als in de andere projecten die we de komende tijd opstarten, een tastbaar verslag van deze unieke periode vast te leggen.” Aldus Lennard Gols, programmaleider Kunst en Cultuur in het Sociaal domein van Kunstcircuit Deventer.

Maarten van Veen, ook wel bekend als de Reisgenoot, is in 2020-2021 de stadstroubadour van Deventer. Hij interviewt inwoners en maakt songs van hun verhalen. Hij focust daarbij op mensen die zich ‘achter de schermen’ op verschillende manieren inzetten voor de gemeente.

Kunstcircuit is een netwerkorganisatie en kenniscentrum in en voor Deventer, met programma’s voor  onderwijs, amateurkunst, vrije tijd & talentontwikkeling en sociaal domein. Zij werken als verbinder en intermediair intensief samen met culturele partners en organisaties in de stad om cultuur te stimuleren en te ondersteunen voor heel Deventer.

Schrijf je mee? En sta je al te popelen om te beginnen? Stuur vóór 27 april een mail met je naam, je mooiste zinnen en een korte alinea over jezelf naar lennard.gols@kunstcircuit.nl.

 

Cultuur-techniek fabriek


03-07-2019

Cultuur-techniek fabriek

Kennissessie KWTO & Kunstcircuit Deventer

Voor leerkrachten, contactpersonen cultuur en directeuren uit het PO.

Wil je zowel cultuureducatie als technologie een plek geven in het curriculum van je school? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden deze te integreren in bestaande vakken? Kom dan op donderdagmiddag 7 november naar de Gasfabriek in Deventer!
Kunstcircuit Deventer en KWTO organiseren deze middag een kennissessie, met inspirerende inzichten, workshops en praktische handvatten.

Klik hier voor overzicht van het programma deze middag.

Vera Bon wint Aanmoedigingsprijs


27-05-2019

Vera Bon wint Aanmoedigingsprijs

De Aanmoedigingsprijs, die eens in de twee jaar door Kunstcircuit uitgereikt met het doel veelbelovende (amateur-) kunstenaars een extra stimulans te geven, is dit jaar gegaan naar zangeres, muzikant en tekstschrijver Vera Bon. 
Onder luid applaus ontving Vera zondagmiddag  in De Hip de prijs van €2000 uit handen van wethouder Liesbeth Grijsen. Voor de DCC Aanmoedigingsprijs 2019 waren twee kandidaten genomineerd, naast Vera Bon, documentairemaker Sharon Kromotaroeno.  Twee jonge veelbelovende talenten waar Deventer trots op mag zijn.

Op  het podium ontpopt Vera Bon zich als een ware performer, persoonlijk en innemend. En dat is ook wat Vera het liefste is geen zanger of muzikant maar performer. Haar werk wordt omschreven als puur en poëtisch, krachtige teksten over universele thema’s als angst en liefde. Daarnaast is Vera een veelzijdig artiest en zeer zichtbaar binnen Deventer: zo schreef zij een lied voor de 4 mei herdenking, was een van singer-songwriters bij het seniorenproject Fit-Art en was zij ook te zien als acteur/muzikant in de productie van ID Theater.

De adviescommissie is zeer benieuwd hoe Vera haar plannen gaat uitwerken en hoe zij haar toekomst verder vorm gaat geven. De geldprijs, ook dit jaar gesponsord door de Deventer Cultuurclub, dient ingezet te worden voor de eigen artistieke ontwikkeling.

Voor het Voetlicht


02-05-2019

Voor het Voetlicht

Kom je ook? 

Cultuuraanbieders presenteren deze middag het nieuwe aanbod voor het schooljaar 2019-2020! Tal van aanbieders zullen deze middag hun aanbod komen pitchen. Ook is er voldoende tijd om met de aanbieders en met collega's uit het onderwijs deze middag in gesprek te gaan.Het belooft een mooi cultureel schooljaar te worden, met o.a. workshops op het gebied van kunst & techniek, digitale media, muziek, theater, dans, beeldend en nog veel meer ...

Woensdag 15 mei om 14.45-17.00 uur, locatie Keizerstraat 70

Kinderboekenweekspektakel


18-10-2018

Kinderboekenweekspektakel

Op zondag 14 oktober sloot Deventer de vierenzestigste Kinderboekenweek af met het Kinderboekenweekspektakel. Ruim 1500 kinderen, (groot)ouders, vriendjes en vriendinnetjes kwamen naar de Deventer Schouwburg, Filmhuis de Keizer en Kunstcircuit Deventer om te genieten van alles wat met boeken te maken heeft. Het spektakel werd georganiseerd samen met de Bibliotheek Deventer en het thema was dit jaar ‘Vriendschap. Kom erbij!’.

In de Deventer Schouwburg genoten de kinderen volop van twee theatervoorstellingen naar bekende en geliefde kinderboeken: ‘De vriendelijke draak’ en ‘De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen’. Kinderboekenschrijvers die uit eigen werk kwamen voorlezen zorgden voor een kring ademloos luisterende kinderen. Bij Kunstcircuit Deventer was het een drukte van belang bij de workshops en in het Proef en Doelab. Frank Prinsen vertelde de kinderen het verhaal over Hommes en Lidewei. Twee vrienden die leefden in de Hanzetijd en avonturen beleefden in onze stad Deventer! In Filmhuis De Keizer genoten de kinderen van mooie kinderfilms.

Het Etty Hillesum Orkest onder leiding van Wim Evink sloot samen met verteller Wim den Blanken in de grote zaal van de Deventer Schouwburg het spektakel en de Kinderboekenweek af met het Kinderboekenweekconcert.

Tijdens de workshops Animatie zijn er mooie filmpje gemaakt, te vinden op ons YouTube kanaal. Klik hier

Xpeditie Cultuureducatie 2018


07-02-2018

Xpeditie Cultuureducatie 2018

Een blik op de toekomst, beginnend bij morgen
Woensdag 16 mei 2018 vindt de vierde editie van Xpeditie Cultuureducatie plaats. Xpeditie Cultuureducatie is het congres over cultuureducatie in Overijssel. Dit keer vindt de Xpeditie plaats op een plek waar verbeelding, ondernemerschap en innovatie bij elkaar komen, namelijk in De Gasfabriek in Deventer. Iedereen die werkt aan cultuureducatie in of voor het primair onderwijs in Overijssel is van harte welkom.

Xpeditie Cultuureducatie draait dit jaar helemaal om het onderwijs van de toekomst. Want niet alleen de wereld verandert, ook het onderwijs verandert. Tijdens Xpeditie Cultuureducatie vragen we ons daarom af hoe cultuureducatie kan bijdragen aan de veranderde onderwijsbehoefte. Ook stellen we de vraag hoe overheid, culturele en erfgoedinstellingen en het onderwijs er aan kunnen bijdragen dat kinderen opgroeien tot zelfstandige kritische en vooral gelukkige mensen? Wat hebben betrokken partners hiervoor nodig?

We willen deelnemers tijdens Xpeditie Cultuureducatie prikkelen om hierover na te denken in interactieve workshops en lezingen over cultuureducatie. Ook geven we praktische tools om direct morgen in de lespraktijk toe te passen.

Het programma start om 14:00 uur en eindigt om 18:00 uur. Aanmelden kan vanaf 27 maart 2018 via www.xpeditiecultuureducatie.nl

Xpeditie Cultuureducatie editie 2018 wordt georganiseerd door Rijnbrink en Kunstcircuit Deventer in opdracht van de Provincie Overijssel.

Subsidie cultuurbegeleider


09-10-2017

Subsidie cultuurbegeleider

Geef je cultuuronderwijs in het primair of speciaal onderwijs? Dan kun je mogelijk een subsidie krijgen om cultuurbegeleider te worden. De subsidie bestaat uit 2 delen: voor studiekosten en studieverlof. Klik hier voor meer informatie over de subsidieregeling.

Zingen en dansen met orkest


04-07-2017

Zingen en dansen met orkest

Dinsdag 13 juni kwamen maar liefst 800 leerlingen naar de Deventer Schouwburg voor het concert Broer van Orkest van het Oosten! Zij werden meegenomen in het verhaal over twee Broers waarbij de kinderen meezongen, dansten en body percussion deden. Met heel veel dank aan de inzet van de musici van het orkest, muziekdocenten vanuit de Leeuwenkuil, leerkrachten én de leerlingen zelf voor het zo goed instuderen van alle liedjes en bewegingen!

Quote leerling basisschool Kolmenscate : ‘ik was nog nooit in de schouwburg geweest, dit willen we volgend jaar weer’.

Bekijk de video

 

Palmyra in -Aanbod plus-


16-11-2016

Palmyra in -Aanbod plus-

Palmyra, Stad van Duizend Zuilen in Deventer

Tot 12 februari is een mooie tentoonstelling in Museum De Waag te zien over de eeuwenoude Syrische stad Palmyra. Het lespakket, museumles en bezoek is gratis voor groep 7/8. Dit lespakket en meer info vind je vanaf 16 november onder onze nieuwe button -AANBOD PLUS-.

Het hele jaar door zijn er tentoonstellingen en culturele activiteiten in Deventer, die voor scholen interessant zijn. Niet al het aanbod kan op tijd worden opgenomen in ons vaste of vrije aanbod. Met onze nieuwe button willen we die extra activiteiten graag onder de aandacht van de scholen brengen. Binnenkort komen er meer aankondigingen van aanvullend aanbod. Dus houd deze button in de gaten.

Met het lespakket over Palmyra kunnen klassen een bezoek aan de tentoonstelling voorbereiden. Het thema is “ontdekken” met aandacht voor het veranderend wereldbeeld in de 17e en 18e eeuw en nu. Zo komt ook de actuele vluchtelingen- problematiek aan de orde. In de nieuw ingerichte Waag is op de begane grond een introductiefilm te zien. Op de 1e verdieping is een reusachtig schilderij van Palmyra uit de 17e eeuw tentoongesteld van de oude Deventer Burgemeester en geleerde Gisbert Cuper en op de verdieping daarboven wordt ingezoomd op de archeologische geschiedenis van Palmyra.

Tijdens hun bezoek aan de tentoonstelling worden voor klassen speciale rond- leidingen georganiseerd, waarbij de leerlingen creatieve opdrachten uitvoeren. Zij gaan aan de slag met archeologische vondsten en schrijven met ganzenveer en inkt en moderne kalligrafiestiften.

Vrijeschool De Kleine Johannes heeft meegeholpen met het ontwikkelen van het lespakket.

 

Uitreiking kinderboekjes


21-05-2016

Uitreiking kinderboekjes

Feestelijke uitreiking twee kinderboekjes over de geschiedenis van Deventer.

Woensdag 18 mei werden de eerste exemplaren van de boekjes “Hommes & Lidewei, de Hanze” en “Hommes & Lidewei, Geert Groote”, beide geschreven door Frank Prinsen,  uitgereikt aan burgemeester Heidema door leerlingen van basisscholen de Paladijn en de Hagenpoort.

De bijeenkomst vond plaats bij de Waag van 15.15 -15.45 uur.

Klik hier voor een filmpje: Geert Grote ineens op de Brink vanmiddag!

 

Deventer Onvoltooid Verleden Tijd


14-02-2016

Deventer Onvoltooid Verleden Tijd

De  boekenreeks "Deventer Onvoltooid Verleden Tijd" brengt leerlingen in aanraking met het lokale erfgoed.

Deventer Onvoltooid Verleden Tijd is een reeks van 3 historische kinderboeken van René Berends.

1. De Dief van Deventer

2. De Brug

3. Victors Victorie

Workshops Couscous & Kaas


11-01-2016

Workshops Couscous & Kaas

Op woensdag 20 april  a.s. vindt in de Deventer Schouwburg de interactieve muziekvoorstelling “Couscous en Kaas” plaats. Om deze voorstelling tot een echte belevenis te maken, worden onderdelen van de voorstelling als voorbereidende lessen in de klas behandeld. Naast een muziekles vooraf aan het concert voor de leerlingen, wordt er ook een workshop aangeboden door het Orkest van het Oosten aan de docenten van de ingedeelde groepen.

De workshop zijn ingedeeld op woensdag 10 februari om 13.30 of donderdag 18 februari om 15.30 uur bij de Leeuwenkuil.

Met deze voorbereiding wordt het concert “Couscous en Kaas” straks echt een super concert!

Zie filmpje van een eerder concert.

Dansende Beeldentuin


06-10-2015

Dansende Beeldentuin

Leerlingen Cees Wilkeshuisschool brengen lege sokkel tot leven in een ‘dansende beeldentuin’
 
Een lege sokkel was voor Marion Van Veen van Studio DanZo uitgangspunt om samen met leerlingen van de Cees Wilkeshuisschool een dansvoorstelling te maken. Op deze sokkel tegenover de school stond oorspronkelijk het beeld ‘Muziek en dans’ van Job Goldenbeld. Het werk is gestolen. Er is alleen nog een lege sokkel. Waar het werk is weet niemand. In de IJssel? Omgesmolten tot een ander beeld? Tijdens de voorstelling op 9 oktober komt in het kleine parkje tegenover de Cees Wilkeshuisschool aan de Johannes van Vlotenlaan het beeld ‘Muziek en dans’ weer tot leven. De lege sokkel, het idee achter het beeld én de vorm van het beeld zijn uitgangspunt voor de voorstelling. De levende beeldentuin wordt om 14.15 uur feestelijk geopend!

De leerlingen van de Cees Wilkeshuisschool hebben allerlei verhalen en bestemmingen bedacht voor de sokkel. Ook hebben de leerlingen aan hun ouders en grootouders gevraagd of zij zich het beeld nog kunnen herinneren. Samen met Marion van Veen en dansers van DanZo maakten ze een voorstelling waarin een beeldentuin feestelijk geopend wordt en waarin ‘Muziek en dans’ op een heel andere manier zichtbaar wordt.

Muziek en Dans van Job Goldenbeld
Muziek en dans was een bronzen beeld van een dansend paar, begeleidt door een luitspeler. Het werk is in 1968 geplaatst in Deventer. Job Goldenbeld, was een Bilthovense beeldhouwer en schilder. Goldenbeld heeft meer beelden van dansende figuren gemaakt. Muziek en dans werd in 2009 van zijn sokkel in Deventer gestolen.
 
Aanleiding
De aanleiding voor dit project is om de bestaande kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer opnieuw en op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen. De commissie Kunst en Openbare Ruimte Deventer ontwikkelt een website met alle kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer. Een foto en filmverslag van deze dansvoorstelling komen op deze website te staan!
 
Kunstenlab en Bureau Kunstcircuit (Kunst in mijn Buurt) ondersteunen deze website met een project waarbij ze een aantal werken extra onder de aandacht van het publiek gaat brengen. Zij hebben Marion van Veen van Studio DanZo gevraagd een voorstelling te realiseren die in gaat op de betekenis en de locatie van het gestolen werk ‘Muziek en Dans’ van Job Goldenbeld. Het belangrijkste doel van de opdracht is het bekendmaken van de collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer en daarbij het beeld of de intentie van het beeld opnieuw te beleven.

Maak kennis met Jack Backpack!


26-02-2015

Maak kennis met Jack Backpack!

Voor het project Floating Flowers in en om de Holterkolk in de Rivierenwijk in Deventer wordt een spannende ontdekkingstocht-app ontwikkeld. Met deze een app en een fysieke kaart kunnen kinderen op safari, door middel van opdrachten en spelletjes. Ondertussen leren de de kinderen meer over kunst, natuur en de geschiedenis van de Holterkolk. De tocht blijft voor langere tijd beschikbaar.

Vol trots presenteren wij de mascotte van de safari: Jack Backpack!

Vanaf dit voorjaar zal hij met jou op avontuur gaan! We houden je op de hoogte.

 

Sfeerimpressie Floating GLOWers


26-11-2014

Sfeerimpressie Floating GLOWers

Een sfeerimpressie van het geslaagde licht-, geluid-, en animatiefestival bij de Holterkolk op vrijdag 21 en zaterdag 22 november. Het festival trok een kleine 400 bezoekers.

Klik hier voor de beelden.

 


11-04-2022

Kunstcircuit Deventer is op zoek naar zangers en zangeressen voor het gelegenheidskoor ten behoeve van de dodenherdenking op het Grote Kerkhof op dinsdag 4 mei. Het thema is dit jaar: Vrijheid in verbondenheid. 
Het koor staat onder leiding van Ruth Klijn en zingt couplet 1 en 6 van het Wilhelmus, O Canada en Mag ik dan bij jou! van Claudia de Breij. 

Er staan 2 repetities gepland:
 
Zondag 24 april van 10.00-12.00 uur in de Deventer Schouwburg
Zaterdag 30 april van 10.00-12.00 uur in de Deventer Schouwburg 
Woensdag 4 mei uitvoering (aanwezig vanaf 18.00 uur)
Kunt u zingen, meldt u dan graag aan voor 20 april via amateurkunst@kunstcircuit.nl  o.v.v. stemsoort en eventueel lidmaatschap van een koor.

Aanmelden via amateurkunst@kunstcircuit.nl  ovv stemsoort. 

kracht van kunst en cultuur


30-09-2021

kracht van kunst en cultuur

Op donderdag 28 oktober organiseert Kunstcircuit Servicepunt Sociaal domein het congres De kracht van kunst en cultuur in het sociaal domein.

Tijdens dit congres maak je kennis met professionals uit de culturele sector en het sociaal domein, zijn er diversie inspiratiesessies, bespreken we actuele ontwikkelingen en thema’s en delen we de mooiste best practices uit de regio. Daarnaast is er volop ruimte om te netwerken en ervaringen uit te wisselen. We hopen gezamenlijk te inspireren en geïnspireerd te raken als het om kunst en cultuur als middel binnen het sociaal
domein gaat.

Deelname aan het congres is gratis. We vragen je echter wel om je vooraf te in te schrijven en je sessievoorkeuren door te geven. 

Er is slechts plek voor 100 deelnemers. Wees er dus snel bij!


Inschrijven? Klik hier voor de flyer

 

Training Cultuurcoördinator VO


29-06-2021

Training Cultuurcoördinator VO

Als cultuurcoördinator in het voortgezet onderwijs ben jij de spil voor goed cultuuronderwijs op jouw school. Met een hart voor leerlingen, kunst, erfgoed en media houd jij het overzicht over de inhoudelijke, relationele en operationele kwaliteit van het cultuuronderwijs.

Vanaf september 2021 starten in vier regio’s de landelijke pilot trainingen cultuurcoördinator voortgezet onderwijs. In deze training ga je aan de slag om het cultuuronderwijs op jouw school naar een hoger plan te tillen.

Til het cultuuronderwijs op jouw school naar een hoger plan
Voortgezet onderwijsscholen beschikken vaak al over een (kunstvak)docent met passie voor kunst en cultuur die de rol van coördinator vervult. Zij zijn het aanspreekpunt voor de financiële, inhoudelijke en/of praktische organisatie van cultuuronderwijs.

De borging van deze taak is doorgaans niet officieel vastgelegd en erkend. Ze zijn hier meestal niet voor opgeleid en moeten vaak zelf het wiel uitvinden. Deze docenten geven aan dat zij niet altijd de juiste positie en achtergrond hebben om een gedegen en breed gedragen bijdrage te leveren aan het kwalitatieve cultuurbeleid van de school.

Kortom: er is behoefte aan kennis en vaardigheden rondom: 

 • het ontwikkelen van cultuurbeleid
 • het opzetten en onderhouden van relevante netwerken
 • het ontwikkelen en uitvoeren van doorlopende leerlijnen
 • het creëren van draagvlak binnen de school en in de directe omgeving

Na succesvolle afronding van de training ontvang je het certificaat cultuurcoördinator voortgezet onderwijs van het LKCA, dat je kunt opnemen in je Lerarenportfolio.

Klik hier - voor meer info en inhoud van de training

 

Pitch!


12-05-2021

Pitch!

Kunstcircuit zoekt cultureel ondernemers en kunstenaars voor Wijksafari tijdens Kom erbij festival!

Stel je eens voor, een festivalweek voor alle oudere Deventenaren met de stad als festivalterrein. 
En de programmering is niet anders dan elke andere week van het jaar... 
Tijdens het Kom Erbij festival laten we zoveel mogelijk ouderen ervaren hoe mooi het is om mee te doen. Meedoen met wat jij graag doet en plezier geeft. Gewoon op steenworp afstand in je eigen wijk. De organisaties van het Netwerk Ouderen Actief Deventer (NOAD) bundelen de krachten om tijdens de week tegen eenzaamheid (van 1 tot 7 oktober 2021) zo veel mogelijk mensen mee te laten doen. 
Dit doen wij door zoveel mogelijk belemmeringen weg te nemen.

Juist nu! 
In deze bijzondere tijd is meedoen en verbinding van levensbelang. Door de Coronacrisis zijn veel mensen het contact met elkaar verloren, zeker nu de crisis langer duurt dan iedereen vorig jaar durfde te denken. Uit onderzoek uit begin 2021 blijkt het volgende: ouderen zijn door Corona meer aan huis gebonden; ouderen met een lichamelijke beperking komen bijna twee keer zo weinig buitenshuis dan voor de crisis. Ongeveer een kwart oefent zijn of haar hobby’s minder vaak uit. Mede hierdoor is de emotionele eenzaamheid bij ruim een kwart van deze ouderen toegenomen. Er is ook onderzoek gedaan naar wat de kans op eenzaamheid verkleint en wat blijkt; ouderen die meer verbondenheid ervaren in de buurt hebben een kleinere kans op gevoelens van eenzaamheid! 

De wijksafari
Kunstcircuit Deventer wil door middel van een wijksafari op creatieve wijze verbinding brengen tussen de activiteiten voor ouderen in verschillende Deventer wijken. Dit door een fysieke tocht of route langs activiteiten specifiek voor ouderen. 

De pitch!
Kunstcircuit Deventer is op zoek naar kunstenaars, culturele ondernemers en/of bevlogen creatieveling met een fantastische (en haalbaar) idee om de wijksafari tot een unieke beleving te maken. 
Bedenk jij bijvoorbeeld een virtual reality tour door Keizerslanden? Trek jij met een bus vol kunst en cultuur door de Rivierenwijk? Of loods jij mensen door middel van een theaterstuk door Colmschate? Dan zijn we op zoek naar jou!

Stuur voor dinsdag 15 juni korte beschrijving van wie je bent als maker, wat je drijft op dit thema en een korte beschrijving van je idee. Op basis van de inzendingen worden er en aantal concepten uitgekozen om verder uit te werken tot een concreet projectplan met sluitende begroting.

Kaders
Ondanks dat Kunstcircuit creativiteit niet wil belemmeren zijn er een aantal kaders waarbinnen de wijksafari moet voldoen.

Datum van uitvoer: tussen 1 en 7 oktober 2021
Resultaat: een wijksafari voor oudere wijkbewoners bestaande uit minimaal 3 verrassende en creatieve interventies, waarin de ontmoeting en verbinding centraal staan. 
Er is budget beschikbaar voor ontwikkeling en uitvoer.
Randvoorwaarden: neem de geldende coronamaatregelen in acht en organiseer zoveel mogelijk in de buitenlucht. 

Heb je wel een goed idee wie je zou willen bereiken maar niet direct de juiste ingangen? Wij helpen graag mee. De leden van het NOAD hebben een groot netwerk en zijn beschikbaar om mee te denken en te verbinden.

Voor meer informatie en het indienen van pitch kun je contact opnemen met Lennard Gols, programmaleider kunst en cultuur in het sociaal domein, via lennard.gols@kunstcircuit.nl of Lilian Vos, programmaleider amateurkunst en talentontwikkeling via lilian.vos@kunstcircuit.nl

 


 

JMCO gaat online!


04-03-2021

JMCO gaat online!

Om iedereen de kans te geven zich goed voor te bereiden is de aanmelding wat verruimd en hopen van harte dat je weer snel kunt samenspelen.
Hieronder vind je informatie over de nieuwe opzet, data en spelregels.

Hoe werkt JMCO online?

Er is een besloten groep JMCO Online aangemaakt op Facebook. Bijdragen die daarop zijn gepost door deelnemers worden alleen zichtbaar gemaakt voor henzelf, de organisatie JMCO, coaches en juryleden. Reacties daarop kunnen worden aangepast door de organisatie. 
Om aan het platform deel te kunnen nemen is minimaal 1 facebookadres per ensemble nodig. Dit kan van een leerling, ouder of docent zijn.
Tussen 28 maart en 4 juni kun je de filmpje(s) op het platform plaatsen. Vakmusici van de Academia Musici geven op de inzendingen feedback.
Mocht je, naar aanleiding van de feedback, je stuk-(ken ) nog een keer op willen nemen en insturen, dan kan dat, als de definitieve versie maar voor 4 juni gepost is.

    

De jury bestaat uit 3 vakmusici en beoordeelt de definitieve filmpjes. Vervolgens worden de finalisten gekozen: maximaal drie ensembles uit categorie I en maximaal drie uit categorie II.
Op 19 juni volgt de uitslag en vindt de finale plaats. Hoe die Finale precies vormgegeven zal worden, zal tegen die tijd besloten worden, rekening houdend met alle COVID-19 maatregelen.
Uiteraard wordt hierover tijdig gecommuniceerd met de deelnemers.

Reserveer alvast 19 juni in je agenda.

Spelregels voor JMCO-online deelname

 • Aanmelding is vereist (en kan tot 10 mei 2021.(Klik hier )
 • Inzending is alleen tussen 28 maart en 4 juni mogelijk;
 • De filmpjes mogen niet gemonteerd worden. Dus niet knippen en plakken. Wel mogen de afzonderlijke delen aparte filmpjes zijn;
 • De geluidskwaliteit moet voldoende zijn om te beoordelen (dus zijn alle instrumenten/ forte piano enz. goed zijn te horen);
 • Neem je filmpje horizontaal op met een goede smartphone of camera;
 • Geef bij de opname aan om welk stuk het gaat;

De jury let o.a. op:

 • Muzikale voordracht en interpretatie;
 • Techniek en beheersing van het instrument
 • Presentatie en interactie;
 • Keuze en opbouw van het programma (zo mogelijk oorspronkelijk  Samenspelrepertoire)
 • Duo’s: de nadruk ligt op gelijkwaardigheid in repertoire.

Ik denk aan jou


10-12-2020

Ik denk aan jou


Ik denk aan jou

Onweert het op de brink? Aan de flitsen te zien zou je het bijna denken…

Maar niets is minder waar. Het is fotografe Sterre Delamarre die kinderen uit de Deventer binnenstad een workshop avondfotografie geeft, waarbij de mooi verlichte Waag, de lichtkunstwerken en de fontein op hun mooist worden gefotografeerd.  Dit doen zij binnen het project ‘Ik denk aan jou’, een samenwerking tussen Kunstcircuit, Raster en Sterre Delamarre en ondersteund door Stichting Wesselings- van Breemen en De Nieuwe Oost.

Ouderen hebben het moeilijk in deze tijd. Zowel bewoners van woon- en zorgcentra als ouderen die zelfstandig wonen kunnen niet of nauwelijks bezoek ontvangen. De komende feestdagen kunnen zeer waarschijnlijk niet of nauwelijks met anderen gevierd worden. En daarna komen nog meer donkere wintermaanden. De eenzaamheid neemt toe. 

Ook voor kinderen is dit een heftige tijd. Ook zij hebben vaak minder contact met andere mensen om hen heen die belangrijk voor hun zijn. Kinderen en ouderen kunnen veel voor elkaar betekenen. Juist nu. Binnen dit fotografieproject gaan kinderen ansichtkaarten maken voor de bewoners van de Deventer woon- en zorgcentra en de mensen om hen heen waarvan zij denken dat ze wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken in deze lastige tijd.  Tijdens twee workshops fotograferen de kinderen natuur in een van de natuurgebieden in de omgeving van Deventer en leggen zij ‘Deventer by night’ vast tijdens de workshop avondfotografie.

Fotografe Sterre Delemarre leert de kinderen de fijne kneepjes van het vak. Hoe kader je bijvoorbeeld een shot?  Wat is sluitertijd? En welke standpunten heb je? Dat leren de kinderen in een pakkende workshops. Vervolgens schrijven de kinderen bij Kunstcircuit Deventer een positieve boodschap voor de bewoners van de woon- en zorgvoorzieningen in Deventer en vertellen ze over hun mooiste foto’s in een persoonlijk bericht.

Van de foto’s worden ansichtkaarten gedrukt, die de kinderen langs de brievenbussen van de woon- en zorgorganisaties van Deventer brengen, om de ruim 1300 bewoners zo een lichtpunt in de donkere dagen rond kerst te bieden.

 

Nieuw: DeventerCultuurlink.nl


24-08-2020

Nieuw: DeventerCultuurlink.nl

Terug van vakantie en op zoek naar een leuke cursus of workshop op het gebied van dans & beweging, beeldende kunst, theater, schrijven, muziek & zang of fotografie? Kijk dan op de nieuwe site deventercultuurlink.nl.  Vraag en aanbod in de amateurkunst komen hier bij elkaar. Laat je informeren en inspireren. Je kunt in Deventer meer doen dan je denkt!

Naast lessen, cursussen en workshops, is er ook een overzicht van de vele  amateurkunstverenigingen, die Deventer rijk is. Via  een eenvoudig zoekmenu kun je gericht zoeken naar specifiek aanbod zoals muziek voor peuters of theater voor volwassenen.  Onder Vraag & Aanbod vind je een prikbord met oproepen, denk aan het zoeken van leden of vrijwilligers, of de vraag naar grote en goed geventileerde repetitieruimten.

En voor wie op zoek is naar een voorstelling, concert of activiteit voor en door amateurkunstenaars is er de evenementenkalender.

Ben je aanbieder van een workshop of cursus of staat je vereniging er niet op? Vul het contactformulier en ontvang alle info.

Uiteraard is er volop aandacht voor nieuws uit het veld.  Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Deventercultuurlink.nl  is een initiatief van  Kunstcircuit Deventer.

www.deventercultuurlink.nl  

Balkonbeweging


11-05-2020

Balkonbeweging


Balkonbeweging al goed voor honderd optredens

Een aantal weken geleden werd vol bombarie de Balkonbeweging gelanceerd. Binnen deze samenwerking tussen Kunstcircuit, De Nieuwe Oost, Jows Muzikale Dienstverlening en de verschillende Deventer verzorgingshuizen worden er optredens door professionele Deventer Artiesten bij verzorgingshuizen en serviceflats voor ouderen verzorgd.

De Balkonbeweging wil met dit project enerzijds eenzame en in isolement verkerende senioren een hart onder de riem steken en anderzijds de Deventer muzikanten van een marktconform inkomen voorzien. De Balkonbeweging verzorgt op wekelijkse basis aan 15 verzorgingshuizen optredens met een poule van 13 professionele muzikanten.

‘De afgelopen weken heb ik ontzettend veel gebeld en gemaild met artiesten en verzorgingshuizen,’ geeft Jos Harmelink, initiatiefnemer van de Balkonbeweging aan. ‘De optredens worden ontzettend goed ontvangen en de reacties van de ouderen, muzikanten en medewerkers van de verzorgingshuizen zijn overweldigend.’ Jos steekt al zijn vrije tijd in het plannen en begeleiden van de concerten en speelt waar mogelijk zelf ook graag een aantal nummers. ‘Het is mooi om te zien dat dit werkt. Ik ben dan ook erg trots op het feit dat ik afgelopen week het honderdste optreden heb ingepland.’

Dit honderdste optreden staat eind juni op het programma en zal uiteraard nog feestelijker (maar Coronamaatregelproof) worden gevierd.

‘We hebben subsidie tot eind juli bij elkaar weten te krijgen.’ Aldus Lennard Gols van Kunstcircuit Deventer. ‘Fondsen waren wild enthousiast over de Balkonbeweging en zowel de Deventer Cultuurclub als Erven Wittenveen hebben een bijdrage gedaan.’ Daarnaast heeft het St. Wesselings van Breemen in het bijzonder een bijdrage gedaan voor de voorstelling ‘Sneeuwwitje Thuisbezorgd’ van theater Gajes. Met nog een aantal lopende subsidieaanvragen en een bijdrage van o.a. Ludgerus en Humantas, de crowdfunding en een vrijwillige bijdrage van de verzorgingshuizen hoopt de Balkonbeweging de hele zomer door te kunnen programmeren. ‘Dat is ook nodig, want zowel concertzalen als verzorgingshuizen blijven voorlopig dicht’ zegt Gols. ‘Wat we doen is voorlopig nog wel even relevant en actueel.’ Er zijn zelfs plannen om de Balkonbeweging voort te zetten als alle maatregelen rondom het Coronavirus zijn opgeheven. ‘We hebben hier zo’n mooi concept met zo’n sterk, enthousiast en hardwerkend netwerk te pakken. Het zou zonde zijn dit te laten varen. Deze verbinding tussen kunst en welzijn is zeer waardevol en toont wederom de plaats die cultuur heeft in onze samenleving. ‘

Meer weten over de Balkonbeweging en de bijbehorende crowdfunding?  Check www.balkonbeweging.nl

Xpeditie Cultuureducatie


14-01-2020

Xpeditie Cultuureducatie

Xpeditie Cultuureducatie On Tour

Het Deventer event over duurzame samenwerking in de cultuureducatie. Houd de datum dinsdag 10 maart vrij in je agenda! Een middag met werksessies, keynote en voldoende tijd om met elkaar kennis te maken. Voor iedereen die belang hecht aan kunst en cultuur in het onderwijs (PO en VO). Deelname is kosteloos.

Klik hier voor de flyer

ICC-CURSUS OP MAAT


20-06-2019

ICC-CURSUS OP MAAT

Waarom zou ik als leerkracht Interne Cultuurcoordinator (ICC'er) worden op school?

De ICC-cursus biedt praktische handvatten, vaardigheden en inhoudelijke kennis om cultuuronderwijs op jouw school optimaal vorm te geven, te stimuleren en te borgen. Daarnaast staan werken aan draagvlak voor het cultuurplan en aan de competenties van de cultuurcoördinator centraal. De icc-cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van ieder 3 uur. De totale studiebelasting is 50 uur.

Op maat: de cursus is zó ingericht dat iedereen op maat getraind wordt. Er zijn individuele opdrachten en er zijn groepsopdrachten. Er is ruimte voor eigen inbreng en we gaan vooral veel DOEN. De culturele instellingen uit de stad en de buurt worden ook bij deze cursus betrokken.

Aanmelden kan door een mail te sturen voor 15 juli 2019 naar Marieke Hagemans: m.g.hagemans.01@saxion.nl

Data ICC-cursus op woensdagmiddag van 14.30 -17.30 uur in Saxion Pabo Deventer:
18 september, 16 oktober, 20 november 2019 15 januari, 26 februari, 18 maart, 15 april, 13 mei 2020

Per deelnemer kost de cursus €500,- Is je school gevestigd in de gemeente Deventer? Met subsidie uit het Kunstcircuit programma CultuurCircuit PO krijgen de eerste 5 aanmeldingen €50,- korting. Dus wees er snel bij!

Klik hier voor de flyer.

Voor het Voetlicht - 15 mei


13-05-2019

Voor het Voetlicht - 15 mei

Kom je ook? 

Cultuuraanbieders presenteren deze middag het nieuwe aanbod voor het schooljaar 2019-2020! Tal van aanbieders zullen deze middag hun aanbod komen pitchen. Ook is er voldoende tijd om met de aanbieders en met collega's uit het onderwijs deze middag in gesprek te gaan.Het belooft een mooi cultureel schooljaar te worden, met o.a. workshops op het gebied van kunst & techniek, digitale media, muziek, theater, dans, beeldend en nog veel meer ...

Woensdag 15 mei om 14.45-17.00 uur, locatie Keizerstraat 70

2 Deventer ensembles in finale JMCO


15-04-2019

2 Deventer ensembles in finale JMCO

Tijdens voorronden in Apeldoorn en Kampen zijn twee Deventer muziekensembles geselecteerd voor de Finale van het JeugdMuziek Concours Oost op 11 mei in Almelo.

Het pianoduo Jiri van den Assem en Bela Bijtelaar en het Trio Kaukasus bestaande uit Anna Martirosian (viool), Freke van Krimpen (viool) en Philo van de Scheur (piano) zullen met 4 andere ensembles uit Overijssel en Gelderland deelnemen aan de finale. De Deventer muzikanten komen allen voort uit Deventer TalentXL, het stadsbrede talentenprogramma gecoördineerd door Kunstcircuit.

De finale bestaat uit een Ensembledag  een intensieve trainingsdag, waarbij de ensembles diverse workshops en coaching krijgen aangeboden, gegeven door vooraanstaande docenten/musici van Academia Musica. Ter afsluiting  spelen alle ensembles op het Finaleconcert in Hof88 in Almelo.

 

 Jiri & Bela 

Nieuwe aanbod Cultuur & School


04-06-2018

Nieuwe aanbod Cultuur & School

Het nieuwe aanbod van Cultuur & School staat vanaf maandag 4 juni op de website!

Alle scholen behorende bij het primair onderwijs van Deventer, kunnen zich weer inschrijven voor een actief, reflectief en receptief cultuuraanbod, uitgevoerd door hoofdzakelijk Deventer aanbieders.

Dit seizoen bestaat het aanbod uit drie onderdelen: voorstellingen, te bezoek instellingen en workshop/projecten/  leerlijnen. Alle kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd: beeldende kunst, dans, cultureel erfgoed, muziek, nieuwe media, theater ...

En dit seizoen komt iedere groep in aanmerking voor een bijdrage van 25 euro uit het Kunstcircuit programma Cultuur & School voor workshops/  projecten/leerlijnen (maximaal 8 groepen per school)! Kijk op onze website bij het aanbod van de workshops, projecten en leerlijnen, vul het format in en laat ons hierin weten waarom je voor deze activiteit als groep kiest.  

Kick-off Design Yourself


16-01-2018

Kick-off Design Yourself

Het project Design Yourself gaat van start! Woensdag 17 januari vindt de eerste Kick-off plaats bij het Arkelstein, een week later volgt de Marke. Deze Kick-off is het startschot voor een driejarig project waarin het ontwikkelen van een project rondom product design en nieuwe media centraal staan. Tijdens deze Kick-off krijgen de leerlingen workshops Animatie en een interactieve mini-lezing Product Design waarbij er ook al een product wordt gemaakt. Zo komt iedereen in de goede vibe om het ontwikkelingstraject in te gaan. 

Vervolg
Door in co-creatie met de scholen samen te werken geven we het project gezamenlijk vorm, via de methode Design Thinking. Via deze methode kunnen we de inhoud volledig op maat afstemmen op de betreffende scholen en hun leerlingen. Docenten van de scholen krijgen op het gebied van nieuwe media en product design deskundigheidsbevordering en er wordt een digitaal portaal ontwikkeld. Hierdoor worden uiteindelijk de lessen geborgd in het onderwijs van de school. Leerlingen krijgen binnen het project de kans om zelf producten te bedenken, te ontwerpen en te maken, hier een start-up voor te vormen en dit product te op de markt te zetten met behulp van nieuwe media. 

Binnen het project zoeken we naar de grenzen en raakvlakken tussen product design en kunst. Daarbinnen is er altijd aandacht voor het creatieve proces en wordt het probleem oplossend vermogen van leerlingen aangesproken. 

Partners:
De Zee van Mogelijkheden, Studio Z, Geertje Dokter, Matthijs van Calveen, de Gasfabriek, Kunstenlab, Spacecowboys, Drukwerkdeal, ROC Aventus. 

Mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Methodeproeverij Muziek PO/SO


09-10-2017

Methodeproeverij Muziek PO/SO

Voor iedereen die graag een beter beeld krijgt van de verschillende muziekmethodes en lesmaterialen voor het PO/SO. Schrijf je nu in! Meer informatie: http://musicplusacademy.nl/voor-scholen/methodeproeverij/

Voor het voetlicht


04-04-2017

Voor het voetlicht

Vooruitblik op Cultuur & School '17-'18

Woensdag 17 mei van 14.30-16.30 uur (locatie Leeuwenkuil, Keizerstraat 70).
Inspiratie opdoen voor jullie inschrijving voor Cultuur & School komend schooljaar? Kom dan naar deze netwerkbijeenkomst!

Deelname is kosteloos. Je kunt je voor deze middag per e-mail aanmelden via annelies.bartelink@leeuwenkuil.nl

Voor meer informatie zie hier de flyer

 

Kinderboekenweek


23-09-2016

Kinderboekenweek

Kinderboekenweek-project "Herrie met Opa"

De Leeuwenkuil en bureau Kunstcircuit organiseren dit jaar wederom een scholen- project rondom de Kinderboekenweek. Opnieuw in samenwerking met superheld Ongelofelijke Herrie! Met workshops muziek door LIMAI en nieuwe media door Zeggis Digikunst. Het is dit jaar mogelijk om met de hele school een animatiefilm mét zelfgemaakte muziek te maken. Hoe meer klassen meedoen, des te groter de film en des te langer het verhaal. Groepen 1 t/m 4 verdiepen zich in filmmuziek en -geluid, en maken de soundtrack voor de animatiefilm die door groepen 5 t/m 8 gemaakt wordt.

De gemaakte films worden ook vertoond op het Kinderboekenweek Spektakel op zondag 9 oktober. Ook Ongelooflijke Herrie en zijn opa zullen aanwezig zijn om op de foto te gaan en samen liedjes te zingen!

Voor de gehele programmering van het Kinderboekenweek Spektakel, kijk op www.kinderboekenweekdeventer.nl of www.facebook.com/KinderboekenweekDeventer

Geert Grote heeft eigen app


08-03-2016

Geert Grote heeft eigen app

De grootheid van de middeleeuwse Deventenaar Geert Grote, grondlegger van de moderne devotie, is nu te ontdekken via een app.

Kunstenaar Frank Prinsen, ontwikkelaar Janko Bartelink en programmeur Sander Smid zijn gevraagd om de app op te zetten. Deze wordt voorlopig alleen in het museum  gebruikt."Met een tablet kunnen de kinderen in groepen gelijk weer het Geert Grote Museum uit, als ze binnen zijn gekomen. Met de app krijgen de kinderen een rondleiding door de stad, veelal langs plaatsen die met Geert Grote te maken hebben. Ze leren iets over de geschiedenis, maar ze leren ook de stad Deventer beter kennen". Robien van Ee van het Geert Grote Huis is blij met het resultaat. "Dit is prachtig voor schoolklassen of gezinnen om te doen."

Een mooi, nieuw project, dat natuurlijk in het aanbod Cultuur & School 2016-2017 wordt opgenomen!

De Stentor 5 maart:  Geert Grote heeft zijn eigen app
 

Impuls Muziekonderwijs


10-02-2016

Impuls Muziekonderwijs

Wilt u meer en beter muziekonderwijs op uw school, maar zoekt u nog financiële middelen? Met de subsidieregeling Impuls muziekonderwijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie kunnen scholen tot €20.000 subsidie aanvragen om te investeren in muziekonderwijs.

Aanvragen kan ieder jaar tot 1 april voorafgaand aan het schooljaar waarin u start met uw project. De eerste scholen hebben inmiddels positief bericht gehad en gaan aan de slag. Doet uw school ook mee? Bekijk hoe het werkt in deze korte animatie en zorg dat u voor de deadline een aanvraag indient.

U kunt subsidie aanvragen wanneer u structureel muziekles gaat verzorgen, leerkrachten en muziekdocenten hiervoor gaat trainen en u verbinding maakt tussen het binnenschoolse muziekonderwijs en buitenschoolse aanbod van bijvoorbeeld een muziekschool, fanfare of poppodium.

Klik hier voor meer informatie over de subsidie en aanvraagprocedure.

Kunstzappen


06-01-2016

Kunstzappen

Kunstzappen voor de groepen 5/6.

Door een jaarlijkse samenwerking tussen het Kunstenlab, het Speelgoedmuseum en de Leeuwenkuil kunnen de leerlingen van het primair onderwijs in Deventer kennismaken met verschillende kunstdisciplines.In de Leeuwenkuil gaan de leerlingen als vanouds creatief aan de slag in een workshop. Op de locaties van het Kunstenlab en het Speelgoedmuseum maken de leerlingen kennis met de favoriete kunstwerken, voorwerpen en thema's van deze instellingen.

Het project Kunstzappen is dit seizoen vernieuwd. De kern blijft: een korte  kennismaking met drie culturele instellingen en twee of meer culturele disciplines, waarvan cultureel erfgoed en beeldende kunst de vaste ingrediënten zijn. Het thema "favorieten" wordt elk jaar anders ingevuld.

Dit seizoen zijn de leerlingen uit groep 5 en 6 tijdens de workshop aan de slag gegaan met docent Michiel Bos. Eerst werden tekeningen gemaakt die vervolgens, opgenomen voor een greenscreen, als decor terugkwamen in de zelfgemaakte  filmpjes van de leerlingen.

Klik hier voor enkele foto's.

Project Vrijheid


03-04-2015

Project Vrijheid

In een samenwerking met het Etty Hillesumcentrum, Architectuurcentrum het Rondeel en Leeuwenkuil ontdekken en ervaren leerlingen van groep 7 en 8 uit het primair onderwijs verschillende kanten van het begrip Vrijheid. De leerlingen ondergaan een unieke ervaring doordat ze vrijheid en onvrijheid beleven op één ochtend. Verhalen over oorlog, onderduiken en vrede in het Etty Hillesumcentrum. En bij het bezoek in het Architectuurcentrum Rondeel konden de leerlingen verschillende ruimtes met verschillende kleuren, materialen en licht ervaren die een gevoel van bewegingsvrijheid juist versterken of beperken. Tijdens een afsluitende dansles op de eigen school konden de leerlingen in beweging gevoelens en gedachtens  over dit thema uitdrukken.

Sfeerimpressie KNOT!


22-01-2015

Sfeerimpressie KNOT!

Zaterdag 17 januari hebben het Groenbedrijf en Floating Flowers de handen ineen geslagen tijdens KNOT!. De knotwilgochtend, waarbij de wilgen langs de Douwerlerwetering werden gesnoeid. Het restmateriaal zal worden hergebruikt in de wijk.

In korte tijd wisten de zeer ervaren medewerkers van het Groenbedrijf de knotwilgen kort te wieken. Daarna volgde het sorteren van de takken; de dikke voor de versnipperaar en de duimdikke wilgentakken voor de eilanden van Floating Flowers. In het voorjaar worden deze takken rondom de randen van de drijvende eilanden in de Holterkolk gevlochten.

Kijk hier voor de beelden.

 

OPNAMES KUNSTWERK VERPLAATST


21-11-2014

OPNAMES KUNSTWERK VERPLAATST

VANWEGE DE SLUITING VAN DE KINDERBOERDERIJ VAN DE ULEBELT ZIJN DE OPNAMES VERPLAATST NAAR ZATERDAG 21 MAART 2015; TIJDENS NLDOET! DE KINDERBOERDERIJ IS GESLOTEN IN VERBAND MET DE VOORZORGSMAATREGELEN MET BETREKKING TOT DE VOGELGRIEP.

Iedereen kent de woorden MIJ, JIJ, ZIJ, HIJ, WIJ, GIJ die op de op de rotondes van de Springerlaan staan. Ik en de ander; zo heet dit kunstwerk van Marc Ruygrok. Op zaterdag 22 november zou kunstenaar Marianne de Bakker op de Ulebelt een nieuw kunstwerk maken in de vorm van een korte video: Ik en de Ander.

Deze opnames zijn nu verplaatst naar zaterdag 21 maart 2015.

Marianne de Bakker nodigt alle inwoners van de Vijfhoek van harte uit om mee te doen en zich te verzamelen om 11.00 uur bij de Ulebelt. Samen gaan zij de woorden Ik en de Ander vormen. Het filmen van dit proces gebeurt spectaculair vanuit de lucht met een drone.

Kom naar de Ulebelt en doe mee!

Voor meer informatie over het project klik hier

Corona maatregelen vanaf 15 januari


19-01-2022

Corona maatregelen vanaf 15 januari

Vanaf 15 januari:
Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening, zoals kunstencentra, muziek- en dansscholen, broedplaatsen en repetitieruimten zijn vanaf 15 januari weer open voor beoefening. Er is geen publiek toegestaan en er moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Voor volwassenen is gebruik van een coronatoegangsbewijs verplicht.
Regels voor lessen en repetities
•    Kunst en cultuurbeoefening is binnen en buiten toegestaan door professionals en amateurs. Hierbij mag geen publiek aanwezig zijn.
•    Voor locaties voor kunst- en cultuurbeoefening gelden geen sluitingstijden.
•    Op locaties voor kunst- en cultuurbeoefening geldt binnen geen maximum aantal personen, maar de norm van 100% van de 1,5 meter capaciteit.
•    Iedereen vanaf 18 jaar moet 1,5 meter afstand houden, tenzij dit belemmerend voor de kunst- en cultuurbeoefening. Jongeren tussen de 13 en 17 jaar moeten wel 1,5 meter afstand houden ten opzichte van volwassenen, niet ten opzichte van elkaar. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.
•    Iedereen vanaf 18 jaar heeft een coronatoegangsbewijs nodig, zowel binnen als buiten
•    Het gebruik van mondkapjes is binnen verplicht vanaf 13 jaar, zowel bij verplaatsing door de locatie als op een zitplaats. Alleen als het dragen van een mondkapje de beoefening van de podiumkunsten of het acteren belemmert, hoeft het mondkapje niet op.
•    Groepslessen en repetities in groepsverband zijn toegestaan.
•    Zingen is binnen en buiten toegestaan.
Cultuureducatie in schoolverband
Cultuureducatie op scholen is als onderwijsactiviteit mogelijk. Dat kan op een locatie van de school of op een externe locatie, zoals een theaterzaal. De activiteiten (bijvoorbeeld workshops en schoolvoorstellingen) kunnen alleen plaatsvinden zonder publiek. Medeleerlingen, docenten, begeleiders en ander personeel worden niet als publiek gezien
Zie ook

 

Uitgeverij Petrichor wint


13-09-2021

Uitgeverij Petrichor wint

1ste CultuurTalentprijs Deventer 

Onder luid applaus ontvingen Martin Knaapen en Marcel Herms van Uitgeverij Petrichor vrijdag 3 september de eerste CultuurTalentprijs Deventer. De cheque ter waarde van euro 4000,-  werd uitgereikt door wethouder Carlo Verhaar.    
Voor de CultuurTalentprijs waren drie kandidaten genomineerd: naast Uitgeverij Petrichor, kunstenaar Bart Koldewee en componist/producer/filmmaker Bastiaan van Vuuren. 

Uitgeverij Petrichor (2018) is een initiatief van kunstenaars Martin Knaapen, Jeroen Diepenmaat en Matthias Kaljouw, en inmiddels een stichting opgericht door Martin Knaapen en Marcel Herms. Uitgeverij Petrichor is - zoals de initiatiefnemers het zelf omschrijven - een podium in boekvorm, waarbij de uitgaven een kunstwerk op zich vormen. Op een bevlogen wijze verbindt Petrichor (beeldend) kunstenaars, denkers en dichters. Het initiatief ademt idealisme. Samen maken en elkaar helpen, daar staat Petrichor voor. 
De adviescommissie ziet een stijgende lijn in de kwaliteit van de uitgaven en waardeert Uitgeverij Petrichor als een aanwinst voor boekenstad Deventer, juist omdat Petrichor zich niet beperkt tot de traditionele functie van een uitgeverij als 'doorgeefluik' van het werk van anderen, maar daaraan overtuigend een heel eigen creatieve en artistieke component toevoegt. Petrichor weet ook interessante buitenlandse kunstenaars en schrijvers aan zich te binden. Daarmee wordt een internationale dimensie toegevoegd die uitstraalt naar het imago van boekenstad Deventer. De adviescommissie ziet in de ambitie een festival te organiseren, een mooie uitdaging om de uitgeverij ook een fysiek podium te bieden en zich daarmee nog meer te manifesteren in Deventer. 
De prijs is  ter beschikking gesteld door de Deventer Cultuurclub, Stichting Jeannette Hollaarfonds, Stichting Rudolf H. Schmidtfonds, Stichting Erven Witteveen en Stichting Wesselings-Van Breemen. De organisatie is in handen van Kunstcircuit Deventer.

Podiumtalent gezocht!


31-05-2021

Podiumtalent gezocht!

WBTR


15-04-2021

WBTR

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Wat betekent de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) voor jouw stichting of vereniging? Wat is voor jou relevant, en welke acties moet je ondernemen? Wij zetten een aantal handige checklists, stappenplannen en invuldocumenten op een rij die je helpen dit helder te krijgen.

Afspraken maken over kwaliteit van bestuur

Met ingang van 1 juli 2021 treedt de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen in werking en moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan deze nieuwe wet. De wet is bedoeld om de kwaliteit van besturen te verbeteren, misstanden te voorkomen, en verenigingen en stichtingen die met publiek geld werken te voorzien van een goed bestuur.

Op dit moment krijgen wij veel vragen over verschillende bepalingen uit deze wet die relevant zijn voor verenigingen en stichtingen in de cultuursector. Denk hierbij aan:

Bestuursmodel

Positie en plichten bestuursleden en toezichthouders

Hoofdelijke persoonlijke aansprakelijkheid voor bestuursleden

Financieel beleid en goedkeuring van uitgaven

Integer bestuur en vastleggen van afspraken

Regels omtrent tegenstrijdige belangen (belangenverstrengeling)

Procedures bij grote uitgaven of investeringen

Meervoudig stemrecht

De nieuwe wet vraagt om na te denken over al deze zaken, en waar nodig binnen de vereniging of stichting nadere (nieuwe) afspraken te maken en eventueel de statuten hierop aan te passen. Let op: de statuten hoeven niet voor 1 juli aangepast te worden. Wel is het zaak dat eventuele aanpassingen en/of veranderingen meengenomen worden bij de eerstvolgende statutenwijzigingen.

Handige documenten

Aan de hand van de volgende websites, checklists, stappenplannen en invuldocumenten kun je precies bekijken wat de WBTR voor jouw organisatie betekent, wat er verandert, welke zaken dienen te worden vastgelegd, en hoe je je hier als bestuurder op voorbereidt

Checklist - NOV Platform Vrijwillige Inzet
Waarvoor is de WBTR bedoeld, en wat zijn de gevolgen voor verenigingen en stichtingen? Aan de hand van een checklist wordt ondermeer ingegaan op mogelijke bestuursmodellen, regels voor aansprakelijkstelling, de tegenstrijdige belangenregeling, en de regeling m.b.t. stemrecht.

Stappenplan - Zuyd Legal Lab & Huis voor de Kunsten Limburg
Huis van de Kunsten Limburg en Zuyd Legal Lab stellen een stappenplan beschikbaar. Het stappenplan wordt per email toegezonden. Via dit plan word je stap voor stap uitgelegd hoe je kan voldoen aan de nieuwe WBTR. Naast dit stappenplan geeft Zuyd Legal Lab ook inzicht in de gevolgen van de WBTR

Invuldocument - Handboek goed bestuur voor stichtingen
Invuldocument - Handboek goed bestuur voor verenigingen
Dit prachtige en vooral praktische handboek van DKK Gelderland is een must voor elke stichting of vereniging. Middels alle opgenomen artikelen uit de WBTR kan je alle zaken invullen die spelen binnen jouw stichting or vereniging, en vastleggen in dit handboek

Checklist - K.N.M.O.
De Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie heeft een checklist samengesteld die een beeld geeft wanneer je als vereniging of stichting actie dient te ondernemen m.b.t. de verschillende wijzigingen.

Handreiking - Kunstgebouw
Kunstgebouw gaat uitgebreid in op wat er is gewijzigd en waar je als vereniging of stichting rekening mee moet houden. In een handreiking zetten zij uiteen welke verplichte acties je als stichting of vereniging moet nemen en welke onderwerpen je intern dient te bespreken.

Kamer van Koophandel
De KvK gaat uitgebreid in op het aanstellen van een Raad van toezicht of Raad van Commissarissen. Beide zijn overigens niet verplicht. Je kunt met de nieuwe wet bij het aanstellen van een RvC kiezen voor een one tier board- of voor een two tier board-systeem.

WBTR
De wet zelf kent ook een website. Hier wordt ingegaan op de volgende zaken: Wat is WBTR, veelgestelde vragen, en men biedt tegen betaling een stappenplan aan.

Webinar - Frank Röben
Frank is notaris bij Kienhuis Hoving en gespecialiseerd in verenigingsrecht. Speciaal voor voorzitters, penningmeesters en/of secretarissen van een vereniging gaat Frank middels deze webinar in op het nieuwe verenigingsrecht, waaronder het belang van statuten, de wettelijke taken en verantwoordelijkheden van bestuurders, de nieuwe norm van taakvervulling door bestuurders, privé aansprakelijkheidstelling, de nieuwe tegenstrijdig belang-regeling, en digitaal vergaderen. Wat mag wel, wat mag niet, en nog veel meer.

 

 

Het begint met spelen


16-02-2021

Het begint met spelen

Voor het educatieprogramma ‘Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024 | Het begint met spelen’ krijgt Kunstcircuit Deventer voor de komende vier jaar in totaal ruim € 315.000,- toegekend door het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP). Kunstcircuit investeert een zelfde bedrag aan uren, uit haar bestaande subsidie van de gemeente Deventer.

Het Deventer onderwijs investeert daarnaast nog eens € 33.000,- in het plan. Dankzij deze gelden kunnen leerlingen en docenten van vijftien bassischolen en vijf scholen voor voortgezet onderwijs actief aan de slag met kunst en cultuur in de klas, in samenwerking met ruim dertig Deventer kunstvakdocenten en culturele instellingen. Kunstcircuit is hierbij projectleider en procesbegeleider.

Kunstcircuit wil er met al zijn programma’s aan bijdragen dat kunst en cultuur een vast onderdeel van het lesprogramma worden en blijven op iedere school in Deventer. Op deze manier heeft iedere leerling de kans zijn of haar talenten te ontdekken en te ontwikkelen op het gebied van kunst en cultuur. Welke kennis en vaardigheden nodig zijn om dit waar te maken, verschilt per school. Kunstcircuit heeft voor het nieuwe programma ‘Het begint met spelen’ samen met diverse kunstvakdocenten de wensen van de scholen vertaald naar een nieuwe werkwijze.

Deelnemende scholen konden kiezen uit tientallen modules, zoals ‘Een reeks voorbeeldlessen in de klas’ door een kunstvakdocent, in bijvoorbeeld theater of muziek of een leerkrachtentraining ‘Leren door te doen’. Iedere school heeft, op basis van haar leerdoel, hiermee een eigen leertraject samengesteld. De activiteiten zullen worden uitgevoerd door kunstvakdocenten en trainers uit het netwerk van Kunstcircuit, in nauwe samenwerking met de scholen. Kunstcircuit begeleidt al deze samenwerkingen en draagt er mede zorg voor dat alle gestelde doelen gehaald worden.

Naast de leertrajecten van scholen, zet Kunstcircuit met ‘Het begint met spelen’ in op het organiseren van trainingen voor kunstvakdocenten en culturele instellingen, zoals Lesgeven in het Speciaal Onderwijs. Dit nieuwe programma draait dus om leren over en met kunst en cultuur in het onderwijs. Maar, zoals tijdens een brainstormsessie met deelnemers werd geconcludeerd: kunst en cultuur in het onderwijs begint altijd met spelen.

Amateurkunst en Corona


18-11-2020

Amateurkunst en Corona


Update: 23  februari  2021

Lockdown blijft grotendeels van kracht

Het kabinet heeft op 23 februari besloten dat de lockdown en de avondklok tenminste tot en met 15 maart van kracht blijven. Om het coronavirus terug te dringen, moeten het aantal contactmomenten, groepsvorming en reisbewegingen tot een minimum beperkt blijven. De essentie van dat pakket is dat iedereen zoveel mogelijk thuisblijft.
Klik hier voor meer info Rijksoverheid.

 

Om repetities, lessen  en optredens weer verantwoord te laten plaatsvinden zijn er door de sector protocollen opgesteld. Hieronder vind je de belangrijkste:

Cultuureducatie
Klik hier voor protocol Cultuureducatiie

Dans:  Klik hier voor dansprotocol 

Koorzang: Klik hier voor protocol . 

Muziekverenigingen: Klik hier voor Protocol muziekverenigingen

Het protocol zal een update krijgen bij wijziging van maatregelen, versoepelingen of wanneer er andere redenen zijn die aanleiding geven tot aanpassingen.

Zie ook voor meer info en veelgestelde vragen: 

BALK

LKCA

KNMO

Dansondernemers Nederland

 

 

 

Auditie Deventer TalentXL


16-06-2020

Auditie Deventer TalentXL

Deventer TalentXL! zoekt talentvolle muzikanten en zangers

Deventer TalentXL is een stadsbreed talentenprogramma voor talentvolle en gemotiveerde muzikanten en vocalisten tot en met 18 jaar.
Op zondag 209 september vinden de audities plaats voor het nieuwe seizoen. 

Ben je muzikant, klassiek of lichte muziek? Of ben je vocalist? Ben je jonger dan 19 jaar?
Ben je bereid meer tijd en energie te steken in je instrument / stem? Wil je graag optreden?
Kun je deze vragen met ja beantwoorden, dan is Deventer TalentXL er voor jou!  

Geef je op voor de audities op zondag 20 september via https://nl.surveymonkey.com/r/LMRBFDG

Deventer TalentXL is een initiatief van Kunstcircuit Deventer i.s.m. Deventer muziekdocenten.

 

Crowdfunding actie!


15-04-2020

Crowdfunding actie!


Balkonbeweging trekt langs verzorgingshuizen en zet muzikanten aan het werk

Crowdfunding actie nu online!

Meer dan 1000 mensen in de gemeente Deventer wonen in een zorg- of senioren-instelling. Gedurende de coronamaatregelen hebben zij fors minder mogelijkheden om deel te nemen aan sociale activiteiten. In veel gevallen is ook het bezoek van familie en vrienden flink teruggelopen. In sommige instellingen is bezoek helemaal niet mogelijk. Daarnaast zijn veel artiesten minder actief dan normaal: optredens zijn op grote schaal afgezegd. Voor professionele artiesten betekent dit ook een fikse inkomensdaling.

Om beiden een steuntje in de rug te geven hebben Kunstcircuit, Productiehuis De Nieuwe Oost en Jows Muzikale Dienstverlening hun krachten gebundeld in de Deventer Balkonbeweging. Door podiumkunst tot onder het raam of balkon van de bewoner te brengen, bieden zij vermaak, een glimlach en troost aan de bewoners. En een inkomen voor de professionele artiesten uit Deventer.

‘We zagen ontzettend veel mooie, eenmalige initiatieven ontstaan van amateur- en professionele muzikanten die de balkons van Deventer seniorencomplexen en verzorgingshuizen toezongen. Daarbij werden niet altijd alle coronamaatregelen even goed nageleefd. Denk hierbij aan afstand, aantal artiesten, hygiëne etc.’ aldus Lennard Gols, programmaleider kunst en cultuur in het sociaal domein bij Kunstcircuit.

‘Aan de andere kant vernamen we van de verzorgingshuizen dat deze lockdown voor hun bewoners nog wel een tijd zou kunnen duren. Daarom willen wij als organisaties graag iets duurzaams neerzetten. Een project dat we met een minimale financiering een aantal maanden voort kunnen zetten, met een sterk netwerk van professionals uit de culturele sector en de zorginstellingen.

De eerste optredens van de Balkonbeweging zijn ondertussen gegeven bij Ludgerus en Humanitas. Daarnaast hebben ruim 14 andere verzorgingshuizen zich aangemeld als speellocatie. ‘Wat wij doen is de juiste artiesten aan de verzorgingshuizen koppelen’ Aldus Karlijn Ribbers van productiehuis De Nieuwe Oost. ‘We hopen een mooie mix van verrassende en toegankelijke muziek, poëzie en theater te kunnen bieden met de vele professionele artiesten die Deventer rijk is.’

Om het project daadwerkelijk duurzaam te krijgen is de Balkonbeweging een crowdfunding actie begonnen. ‘Naast een bijdrage van de verzorgingshuizen en een gift van Kunstcircuit moet deze crowdfunding er toe leiden dat we minimaal tot eind juli kunnen programmeren.’ Aldus Lennard Gols ‘Het volledige bedrag dat we binnenhalen gaat direct naar de muzikanten. Net als de ouderen beleven zij moeilijke tijden. Wij willen hen graag een eerlijke vergoeding bieden.’

Wil je meer weten over de Balkonbeweging en de crowdfunding actie?

Ga dan snel naar www.balkonbeweging.nl of neem contact op met lennard.gols@kunstcircuit.nl

Training Kijk je Wijzer


10-07-2019

Training Kijk je Wijzer

Met je leerlingen op onderzoek naar beeldende kunst in Deventer!

Training voor leerkrachten in het PO 

Zou je met je leerlingen graag meer doen met de kunstwerken en monumenten die Deventer rijk is? Het Kunstenlab, Art traction en Kunstcircuit Deventer ontwikkelden samen de Deventer Kijkwijzer. Een prachtig boekje met een eenvoudige stappenplan, met informatie over de voorbereiding voor een bezoek aan een kunstwerk en voorbeeldvragen die je bij ieder willekeurig kunstwerk kunt toepassen. Tijdens de training voor de leerkrachten op woensdag 25 september, nemen we je mee naar de Wilhelminafontein en Deventer Raamwerk. Er is tijdens deze middag ruimte voor allerlei vragen, maken we je wegwijs en gaan we samen op onderzoek met de Kijkwijzer in de hand.

Deelname aan deze training (inclusief Deventer Kijkwijzer voor iedere deelnemer) is kosteloos.

 

Klik hier voor de flyer

 

ICC-CURSUS OP MAAT


20-06-2019

ICC-CURSUS OP MAAT

Waarom zou ik als leerkracht Interne Cultuurcoordinator (ICC'er) worden op school?

De ICC-cursus biedt praktische handvatten, vaardigheden en inhoudelijke kennis om cultuuronderwijs op jouw school optimaal vorm te geven, te stimuleren en te borgen. Daarnaast staan werken aan draagvlak voor het cultuurplan en aan de competenties van de cultuurcoördinator centraal. De icc-cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van ieder 3 uur. De totale studiebelasting is 50 uur.

Op maat: de cursus is zó ingericht dat iedereen op maat getraind wordt. Er zijn individuele opdrachten en er zijn groepsopdrachten. Er is ruimte voor eigen inbreng en we gaan vooral veel DOEN. De culturele instellingen uit de stad en de buurt worden ook bij deze cursus betrokken.

Aanmelden kan door een mail te sturen voor 15 juli 2019 naar Marieke Hagemans: m.g.hagemans.01@saxion.nl

Data ICC-cursus op woensdagmiddag van 14.30 -17.30 uur in Saxion Pabo Deventer:
18 september, 16 oktober, 20 november 2019 15 januari, 26 februari, 18 maart, 15 april, 13 mei 2020

Per deelnemer kost de cursus €500,- Is je school gevestigd in de gemeente Deventer? Met subsidie uit het Kunstcircuit programma CultuurCircuit PO krijgen de eerste 5 aanmeldingen €50,- korting. Dus wees er snel bij!

Klik hier voor de flyer.

Als je de cursus met succes afsluit, ontvang je een landelijk erkend ICC-certificaat.

Trio Kaukasus uit Deventer wint JMCO


12-05-2019

Trio Kaukasus uit Deventer wint JMCO

Zaterdag 11 mei vond het slotstuk plaats van het Jeugd Muziek Concours-Oost, een wedstrijd voor muziekensembles uit de oostelijke provincies in de leeftijd tot en met 20 jaar. In twee voorronden waren 6 ensembles geselecteerd om deel te nemen aan de Ensembledag en het Finaleconcert in Almelo.

Het pianoduo Jiri van den Assem en Bela Bijtelaar en het Trio Kaukasus bestaande uit Anna Martirosian (viool), Freke van Krimpen (viool) en  Philo van de Scheur (piano) behoorden tot de zes finalisten. De Deventer muzikanten komen allen voort uit Deventer TalentXL, het stadsbrede talentenprogramma gecoördineerd door Kunstcircuit.


Na een hele dag coaching en workshops o.l.v docenten van de Acedemia Musica speelden de ensembles in Finaleconcert  voor een deskundige jury. Trio Kaukasus werd uitgeroepen tot winnaar van de oudste categorie, de prijs voor de jongste categorie ging naar Gruppo Manniana uit Kampen.  Volgens juryvoorzitter lagen de vier ensembles uit de oudste categorie dicht bij elkaar, maar was het Trio Kaukasus die de jury wist te betoveren met hun uitvoering van het adagio uit Spartacus van Aram Khachaturian.

Voor het eerst sinds jaren is er weer een winnaar uit Deventer!

Deventer MuziekMaak Dag


10-01-2019

Deventer MuziekMaak Dag


Deventer MuziekMaak Dag op zondag 3 februari 2019
 

Hoe mooi zou het zijn als ieder kind in Deventer de kans krijgt een instrument te bespelen? Kunstcircuit heeft het initiatief genomen om een Deventer MuziekMaak Dag te organiseren in de Deventer Schouwburg op zondag 3 februari.
Een laagdrempelige middag, met een groot aanbod van instrumenten, waar je actief en passief kunt genieten van muziek en je een overzicht krijgt van de muzikale mogelijkheden die Deventer biedt. Een muzikaal feestje voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hun ouders, grootouders, broertjes en zusjes. De toegang op deze dag is voor iedereen gratis!

Klik hier voor het programma (wijzigingen onder voorbehoud) 

meer middelen voor Impuls Muziekonderwijs


29-03-2018

meer middelen voor Impuls Muziekonderwijs

Nieuwe kansen Impuls muziekonderwijs: langer open tot budget bereikt!

Gezien het goede nieuws vanuit het ministerie van OCW dat er € 5 miljoen extra budget beschikbaar is gesteld, wordt de derde ronde van de Impuls muziekonderwijs verlengd tot het budget bereikt is (uiterlijk 29 juni). Het Fonds voor Cultuurparticipatie wil hiermee geïnteresseerde scholen die in het komend schooljaar willen starten de mogelijkheid geven een aanvraag te doen voor de Impuls muziekonderwijs.

Wil jij meer en beter muziekonderwijs bij jou op school? Ga dan naar www.cultuurparticipatie.nl/impulsmuziekonderwijs en vraag aan! Vragen? Bel het Fonds op 030 233 60 30.

Voor advies bij de aanvraag voor de Impuls Muziekonderwijs kun je desgewenst ook terecht bij Kunstcircuit Deventer servicepunt onderwijs. Wij werken samen met alle partijen in Deventer en omstreken die muziekeducatie verzorgen in het onderwijs.

marijke.blok@kunstcircuit.nl
nita.halman@kunstcircuit.nl
annelies.bartelink@kunstcircuit.nl
robin.prijs@kunstcircuit.nl

0570-665080 Servicepunt Onderwijs

Voor het voetlicht VO


16-11-2017

Voor het voetlicht VO

Afgelopen dinsdag 14 november organiseerde Servicepunt Onderwijs van Kunstcircuit Deventer de netwerkbijeenkomst ‘Voor het voetlicht’. Cultuuraanbieders uit de stad en scholen binnen het voortgezet onderwijs maakten hier kennis met elkaar tijdens inspirerende speeddates en gesprekstafels. Samen de krachten bundelen op het gebied van cultuureducatie! Natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje. Illustrator Jakob Lagerweij maakte live een creatief verslag van de middag.

Op de kop in de kast


14-07-2017

Op de kop in de kast

Op donderdag 22 juni bezochten leerlingen van basisschool Deventer Leerschool de tentoonstelling met groep 7. De spullen waren tentoongesteld in zes kasten en het was erg spannend om de deuren te openen. De leerlingen reageerde verbaasd over de ‘alledaagse’ spullen die Joden hebben achtergelaten bij buren, familie of vrienden op het moment dat zij moesten vluchten.

Wat laat jij achter als je moest vluchten?
De kinderen vonden het erg moeilijk om te bedenken welk voorwerp of attribuut zij zouden achterlaten. Een meisje zou haar hoofddoek achterlaten omdat zij die heeft gekregen van haar overleden oma. Een andere leerling wilde graag zijn kat bij de buren onderbrengen. En weer een ander wilde heel graag zijn spelcomputer veilig stellen. Zo zie je maar dat het heel persoonlijk is wat voor jou van waarde is.

Ter info:
In bewaring gegeven, tentoonstelling van 14 mei t/m 19 juli 2017, met educatief project. De tentoonstelling in het Etty Hillesum centrum verhaalt over de Joden die in de Tweede Wereldoorlog moesten onderduiken, gedeporteerd werden of moesten vluchten. Het gaat over alledaagse spullen, die zij  "in bewaring" gaven aan buren, familie of kennissen. Alledaagse spullen, gebruiksvoorwerpen of voorwerpen van emotionele waarde.
Website: http://www.ettyhillesumcentrum.nl

 

Gratis training Procesgerichte Didactiek


02-12-2016

Gratis training Procesgerichte Didactiek

Procesgerichte Didactiek

Op 15 december geeft Karin Kotte weer een mooie training in de Leeuwenkuil - van 9-12 uur. De training is voor cultuur- aanbieders en docenten cultuureducatie. Deze training is een goede aanvulling op de cursus procesgerichte didactiek die Karin eerder dit jaar gaf. Maar het is ook een opfrisser of kennismaking voor docenten die deze cursus niet volgden.

Bureau Kunstcircuit en Onderwijs & Wijken organiseren  diverse trainingen voor deskundigheidsbevordering vanuit de programma’s Cultuureducatie met kwaliteit en Cultuur & School. Dankzij subsidie uit deze programma’s kunnen we deze training gratis aanbieden.

Karin zal tijdens de training ingaan op de manieren waarop je lessen in het onderwijs zó kan inrichten dat de leerlingen onderzoekend leren en tijdens je les de complete cyclus van oriëntatie - onderzoek - uitvoering - evaluatie doorlopen. Daarbij is speciale aandacht voor de inbedding van je les in het reguliere curriculum van de school, bijvoorbeeld door de inzet van voorbereidende lesbrieven. Tijdens de training word je ook zelf aan het werk gezet om meteen tot concrete resultaten te komen. Zo kan je vol nieuwe ideeën het nieuwe jaar starten.

Meer info en/of aanmelden kan bij janko.bartelink@leeuwenkuil.nl

 

Nieuw aanbod 2016-2017


21-05-2016

Nieuw aanbod 2016-2017

Het nieuwe aanbod van Cultuur & School staat op deze website!

Alle scholen behorende bij het primair onderwijs van Deventer, kunnen zich weer inschrijven voor een actief, reflectief en receptief cultuuraanbod.

De variatie uit de kunstdisciplines audiovisueel / media, beeldende vorming, cultureel erfgoed, dans, literatuur / vertellen, muziek, theater biedt o.a. cursussen, leerlijnen, voorstellingen en workshops, aan.

Bij de samenstelling van het aanbod zijn de culturele instellingen uit Deventer betrokken. Dit zijn: Bibliotheek Deventer, Deventer schouwburg, Deventer Verhaal, Filmhuis De Keizer, Etty Hillesum Centrum, Geert Groote huis, Het Theaterschip, Kunstenlab, Lebuinuskerk, Leeuwenkuil kunstencentrum, Limai, Provinciaal Depot voor Bodemvondsten, Speelgoedmuseum Deventer, Stichting IJsselhoeven,  TAMTAM Objektentheater, Theater Bouwkunde, Toonwerkplaats, De Waag, Zeggis Digikunst.

De gemeente Deventer stelt voor het programma Cultuur & School subsidies beschikbaar. Daarnaast dragen scholen financieel bij.

Cultuureducatie met kwaliteit
Het programma Cultuur & School werkt samen met de culturele partners en scholen primair onderwijs aan structurele ontwikkeling, verdieping en verbreding van kunst-en-cultuureducatie in Deventer.

Leeuwenkuil Kunstencentrum is de penvoerder van, en deelnemer aan de landelijke regeling Cultuureducatie met kwaliteit.
 

Project Deventer Hanzestad


19-02-2016

Project Deventer Hanzestad

Deventer heeft een unieke, historische binnenstad. Deze komt tot leven in het verhaal, dat speciaal voor dit project is bedacht over twee kinderen in de Hanzetijd. Aan dit verhaal zijn verdiepende opdrachten te verbinden op gebied van theater, beeldende kunst en erfgoed. Maar ook een rekenles, of een les aardrijkskunde maken deel uit van dit avontuur!
 

Klik hier voor meer informatie.

 

Opening van Growing Fence


05-02-2016

Opening van Growing Fence

In het bijzijn van wethouder Robin Hartogh Heys en kunstenaar Tanja Smeets is vanmiddag het kunstwerk Growing Fence bij het station officieel geopend. Het kunstwerk dat Tanja Smeets maakte bij de ingang van de nieuwe fietsenstalling bestaat uit 900 bellen die als zwammen uit het hekwerk lijken te groeien. Dit fonkelende spoor van fiets- of luchtbellen lokt je naar de wereld onder het station: de fietsenstalling.

Naar aanleiding van het gezamenlijke project Beeldenstorm van Kunstenlab en Kunstcircuit is Rutger Zuydervelt gevraagd een geluidswerk te maken dat ingaat op de betekenis én de locatie van het kunstwerk van Tanja Smeets. Rutger Zuydervelt bracht dit elektronisch geluidswerk samen met fanfaremuzikanten uit Deventer en omgeving ten gehore.

FLoating Glowers 2015


21-11-2015

FLoating Glowers 2015

Zaterdag 21 november vond alweer de tweede editie van het festival Floating Glowers plaats. Het was een zeer geslaagde editie, met veel bezoekers en een uitstekende sfeer.

100 leerlingen van het Kindcentrum Rivierenwijk, de Paladijn, de Hagenpoort en de kleine Planeet zijn onder leiding van kunstenaar Floor Coolsma een aantal weken bezig geweest met het ontwerpen van hun eigen nachtvlinder. Deze kunstwerken waren afgelopen zaterdag voor het eerst te bewonderen op het festivalterrein. Daarnaast was er natuurlijk nog veel meer te doen en te beleven, er waren interactieve kunstwerken, workshops, een dans met 50 leerlingen en er was gezellig wat te eten en te drinken.

50 X ik = 1 x ANDER


24-03-2015

50 X ik = 1 x ANDER

Kunstenaar Marianne de Bakker heeft op zaterdag 21 maart opnames gemaakt met een drone bij de Ulebelt. Maar liefst vijftig buurtbewoners en mederwerkers en vrijwilligers van de Ulebelt vormden samen het woord 'Ander'. De opnames vonden tussen de buien door plaats.  

De gemaakte film van Marianne de Bakker is gebaseerd op het werk 'Ik en de ander', van Marc Ruygrok. Zijn werk is te vinden op de rotondes van de Springerlaan in de Vijfhoek. Op de rontondes staan de woorden MIJ, JIJ, ZIJ, HIJ, WIJ, GIJ.

De aanleiding (of doel) voor de ‘making off’ van de video ‘Ik en de Ander’ is om de bestaande kunstwerken in de openbare ruimte opnieuw onder de aandacht te brengen. De commissie Kunst en Openbare Ruimte Deventer heeft een website in de maak met alle kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer. Kunstenlab en Bureau Kunstcircuit ondersteunen dit initiatief met een eigen project waarbij ze een aantal werken extra onder de aandacht van het publiek gaat brengen. Zij hebben community-kunstenaar Marianne de Bakker gevraagd een klein project  te organiseren dat ingaat op de betekenis en de locatie van het werk Ik en de ander. ‘ Het belangrijkste doel van de opdracht is het bekendmaken van het beeld en het liefst een verbinding maken met het beeld.’

Voor meer informatie over het project klik hier.

 

 

 

 

Sfeerimpressie onthulling Transitie


06-01-2015

Sfeerimpressie onthulling Transitie

Op zaterdag 13 december vond de onthulling van het kunstwerk 'Transitie' van Marieke de Jong in in het Venenpark, (Maasstraat) in de Rivierenwijk van Deventer plaats.

Klik hier voor de beelden.