Nieuws

Kandidaten gezocht


30-11-2020

Kandidaten gezocht

Kunstcircuit Deventer is op zoek naar kandidaten voor CultuurTalentprijs 2021. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt met het doel veelbelovende kunstenaars een extra stimulans te geven zich in hun werk te ontwikkelen en manifesteren.

In aanmerking komen veelbelovende talenten in de kunst en cultuur die hun eerste stappen gezet hebben en op het punt staan door te breken en te groeien. Deze kunstenaars nomineren we graag voor

 

De winnaar van deze tweejaarlijkse prijs ontvangt € 4.000 ter beschikking gesteld door de Deventer Cultuurclub, Jeannette Hollaarfonds, Rudolf H. Schmidtfonds, Stichting Erven Witteveen en Stichting Wesselings-Van Breemen.


Iedereen in Deventer kan een ander voordragen, met een goede motivatie natuurlijk. De criteria? De kunstenaar of groep moet aantoonbaar artistiek talent hebben en van culturele waarde zijn voor de gemeente Deventer. Aanmelden kandidaten kan t/m 15 februari 2021.

 

De prijs onder de naam Aanmoedigingsprijs is de afgelopen jaren gewonnen door muzikant Vera Bon (2019), kunstenaar Egbert Scheffer (2017), fotografe Isabelle Renate La Poutré (2015), producer Louis Bordeaux (2013), kunstenaarsduo Wonderboys (2011), beeldend kunstenaar Yael Bonekamp (2009), fotografe Femke Teussink (2007) en in 2005 door Monique Braam, musicalregisseur.

 

Klik hier voor reglement.
Voordrachten kunnen gemaild worden naar
cultuurtalentprijs@kunstcircuit.nl

 

Meer info: Lilian Vos 06 55305007 

 

 

Doe mee aan Deventer Kerst 2020: The movie!


27-10-2020

Doe mee aan Deventer Kerst 2020: The movie!

 

2020 is een bijzonder jaar voor ons allemaal. Corona bepaalt ons leven en gooit roet in ons aller eten. Met zijn allen proberen we om ons niet klein te laten krijgen en ons op een positieve manier door deze periode heen te slaan. Veel activiteiten zoals het Dickens festijn en mooie kerstconcerten kunnen dit jaar niet of slechts in beperkte vorm doorgaan. Dat is echter geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten, we gaan nu eens bedenken wat er wèl zou kunnen dit jaar rondom kerst.

We gaan met zijn allen een fantastische kerstfilm maken. Hoe ziet die eruit? Alle koren en ensembles en andere geïnteresseerden kunnen een filmpje maken met een kerstnummer. 
Check hier de coronarichtlijnen van 4 november.

Al die filmpjes worden aan elkaar geplakt en ook aan elkaar gepraat met een leuke presentatie. En bij elkaar gaat dat dan een fantastische film worden. Afhankelijk van de (beeld-)kwaliteit kijken we met DRTV en Mimik of hij ook vertoond kan worden via deze kanalen.  
Dus ga aan de slag en maak een leuk filmpje. De voorwaarden zijn:

 

  1. Voor 15 november geef je aan of je meedoet via amateurkunst@kunstcircuit.nl
  2. Je levert 3 titels aan waaruit de organisatie van The Movie een keuze gaat maken, dit om te voorkomen dat elk koor “stille nacht, heilige nacht” gaat zingen. Bij voorkeur ook voor 15 november.
  3. Het filmpje moet voor 10 december worden ingestuurd (via wetransfer ovv naam vereniging)
  4. Het filmpje moet horizontaal opgenomen worden (tips voor filmen op smartphone: https://www.youtube.com/watch?v=DgKIXVCeRW4; https://www.youtube.com/watch?v=dlmMDW16O74)
  5. Het moet een kerstlied/melodie zijn in kerstsfeer, dus allemaal een kerstmuts op, kerstballen in je haar, verkleed als kerstboom of noem maar op. Laat je fantasie werken en maak er iets moois/leuks van.
     

Ter inspiratie sturen we een link mee van het Wereldkoor Deventer, dat afgelopen voorjaar een filmpje gemaakt heeft waarbij iedereen thuis meezong met een filmpje van de dirigent: https://www.youtube.com/watch?v=BNAXLD29l00. Al deze filmpjes zijn vervolgens onder elkaar geplakt met dit resultaat. Dit vergt natuurlijk wel wat technische kennis, maar je kunt het ook simpeler houden. Buitenopnames met groepen mensen mogen, mits op afstand en mits je stil blijft staan en niet danst. Dus kijk naar wat er kan en laat je niet beperken door alle maatregelen maar geef je creativiteit de kans om iets te ontwikkelen binnen de huidige mogelijkheden. Met zijn allen gaan we het zo voor elkaar krijgen om een fantastisch kerstconcert te maken!

 

Organisatie:

Inez van Gisteren, initiatiefnemer

Lilian Vos, Kunstcircuit

Vera Bon wint Aanmoedigingsprijs


27-05-2019

Vera Bon wint Aanmoedigingsprijs

De Aanmoedigingsprijs, die eens in de twee jaar door Kunstcircuit uitgereikt met het doel veelbelovende (amateur-) kunstenaars een extra stimulans te geven, is dit jaar gegaan naar zangeres, muzikant en tekstschrijver Vera Bon. 
Onder luid applaus ontving Vera zondagmiddag  in De Hip de prijs van €2000 uit handen van wethouder Liesbeth Grijsen. Voor de DCC Aanmoedigingsprijs 2019 waren twee kandidaten genomineerd, naast Vera Bon, documentairemaker Sharon Kromotaroeno.  Twee jonge veelbelovende talenten waar Deventer trots op mag zijn.

Op  het podium ontpopt Vera Bon zich als een ware performer, persoonlijk en innemend. En dat is ook wat Vera het liefste is geen zanger of muzikant maar performer. Haar werk wordt omschreven als puur en poëtisch, krachtige teksten over universele thema’s als angst en liefde. Daarnaast is Vera een veelzijdig artiest en zeer zichtbaar binnen Deventer: zo schreef zij een lied voor de 4 mei herdenking, was een van singer-songwriters bij het seniorenproject Fit-Art en was zij ook te zien als acteur/muzikant in de productie van ID Theater.

De adviescommissie is zeer benieuwd hoe Vera haar plannen gaat uitwerken en hoe zij haar toekomst verder vorm gaat geven. De geldprijs, ook dit jaar gesponsord door de Deventer Cultuurclub, dient ingezet te worden voor de eigen artistieke ontwikkeling.

Inschrijving JMCO gestart


26-11-2020

Inschrijving JMCO gestart

Maak je samen met anderen muziek? Zin in een uitdaging? Doe mee aan het JMCO,  dé wedstrijd voorjonge muziekgroepen en ensembles in Oost-Nederland. Deelname is mogelijk voor vocale en instrumentale ensembles met minimaal 2 en maximaal 12 leden. Er zijn 2 leeftijdscategorieën t/m 12 jaar en 13 t/m 20 jaar.

Twee voorronden
Het JMCO (Jeugdmuziekconcours Oost) start met 2 voorronden: op zaterdag 20 maart in Apeldoorn en op zaterdag 27 maart in Kampen. Uit elke voorronde worden door een vakjury ensembles uit beide leeftijdscategorieën geselecteerd,  die doorgaan  naar de Ensembledag op zaterdag  10 april  in Almelo.   

 

Ensembledag en Finale
Muziekgroepen die zich plaatsen voor de Ensemble dag krijgen gratis coaching aangeboden o.l.v. gerenommeerde docenten/musici. De  finalisten spelen op het afsluitende Finaleconcert. 

Wil je meedoen met je ensemble, schrijf je dan in voor 1 februari 2021  via https://nl.surveymonkey.com/r/JMCO2021

Zowel voorrondes als Finaledag worden georganiseerd volgens de geldende coronamaatregelen. Eventuele aanpassingen naar gelang nieuwe coronamaatregelen zullen tijdig gecommuniceerd worden naar de deelnemers.  

Klik hier voor westrijdreglement. 

 

Nieuw: DeventerCultuurlink.nl


24-08-2020

Nieuw: DeventerCultuurlink.nl

Terug van vakantie en op zoek naar een leuke cursus of workshop op het gebied van dans & beweging, beeldende kunst, theater, schrijven, muziek & zang of fotografie? Kijk dan op de nieuwe site deventercultuurlink.nl.  Vraag en aanbod in de amateurkunst komen hier bij elkaar. Laat je informeren en inspireren. Je kunt in Deventer meer doen dan je denkt!

Naast lessen, cursussen en workshops, is er ook een overzicht van de vele  amateurkunstverenigingen, die Deventer rijk is. Via  een eenvoudig zoekmenu kun je gericht zoeken naar specifiek aanbod zoals muziek voor peuters of theater voor volwassenen.  Onder Vraag & Aanbod vind je een prikbord met oproepen, denk aan het zoeken van leden of vrijwilligers, of de vraag naar grote en goed geventileerde repetitieruimten.

En voor wie op zoek is naar een voorstelling, concert of activiteit voor en door amateurkunstenaars is er de evenementenkalender.

Ben je aanbieder van een workshop of cursus of staat je vereniging er niet op? Vul het contactformulier en ontvang alle info.

Uiteraard is er volop aandacht voor nieuws uit het veld.  Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Deventercultuurlink.nl  is een initiatief van  Kunstcircuit Deventer.

www.deventercultuurlink.nl  

Trio Kaukasus uit Deventer wint JMCO


12-05-2019

Trio Kaukasus uit Deventer wint JMCO

Zaterdag 11 mei vond het slotstuk plaats van het Jeugd Muziek Concours-Oost, een wedstrijd voor muziekensembles uit de oostelijke provincies in de leeftijd tot en met 20 jaar. In twee voorronden waren 6 ensembles geselecteerd om deel te nemen aan de Ensembledag en het Finaleconcert in Almelo.

Het pianoduo Jiri van den Assem en Bela Bijtelaar en het Trio Kaukasus bestaande uit Anna Martirosian (viool), Freke van Krimpen (viool) en  Philo van de Scheur (piano) behoorden tot de zes finalisten. De Deventer muzikanten komen allen voort uit Deventer TalentXL, het stadsbrede talentenprogramma gecoördineerd door Kunstcircuit.


Na een hele dag coaching en workshops o.l.v docenten van de Acedemia Musica speelden de ensembles in Finaleconcert  voor een deskundige jury. Trio Kaukasus werd uitgeroepen tot winnaar van de oudste categorie, de prijs voor de jongste categorie ging naar Gruppo Manniana uit Kampen.  Volgens juryvoorzitter lagen de vier ensembles uit de oudste categorie dicht bij elkaar, maar was het Trio Kaukasus die de jury wist te betoveren met hun uitvoering van het adagio uit Spartacus van Aram Khachaturian.

Voor het eerst sinds jaren is er weer een winnaar uit Deventer!

Amateurkunst en Corona


18-11-2020

Amateurkunst en Corona

Update: 15 december 2020: lockdown t/m 19 januari

Van dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari gaat Nederland in de strengste lockdown tot nu toe. Hieronder vind je wat dit betekent voor cultuureducatie en -participatie.
Lees de algemene maatregelen


 

Om repetities, lessen  en optredens weer verantwoord te laten plaatsvinden zijn er door de sector protocollen opgesteld. Hieronder vind je de belangrijkste:

Cultuureducatie
Klik hier voor protocol Cultuureducatiie

Dans:  Klik hier voor dansprotocol 

Koorzang: Klik hier voor protocol . 

Muziekverenigingen: Klik hier voor Protocol muziekverenigingen

Het protocol zal een update krijgen bij wijziging van maatregelen, versoepelingen of wanneer er andere redenen zijn die aanleiding geven tot aanpassingen.

Zie ook voor meer info en veelgestelde vragen: 

BALK

LKCA

KNMO

Dansondernemers Nederland

 

 

 

Auditie Deventer TalentXL


16-06-2020

Auditie Deventer TalentXL

Deventer TalentXL! zoekt talentvolle muzikanten en zangers

Deventer TalentXL is een stadsbreed talentenprogramma voor talentvolle en gemotiveerde muzikanten en vocalisten tot en met 18 jaar.
Op zondag 209 september vinden de audities plaats voor het nieuwe seizoen. 

Ben je muzikant, klassiek of lichte muziek? Of ben je vocalist? Ben je jonger dan 19 jaar?
Ben je bereid meer tijd en energie te steken in je instrument / stem? Wil je graag optreden?
Kun je deze vragen met ja beantwoorden, dan is Deventer TalentXL er voor jou!  

Geef je op voor de audities op zondag 20 september via https://nl.surveymonkey.com/r/LMRBFDG

Deventer TalentXL is een initiatief van Kunstcircuit Deventer i.s.m. Deventer muziekdocenten.

 

2 Deventer ensembles in finale JMCO


15-04-2019

2 Deventer ensembles in finale JMCO

Tijdens voorronden in Apeldoorn en Kampen zijn twee Deventer muziekensembles geselecteerd voor de Finale van het JeugdMuziek Concours Oost op 11 mei in Almelo.

Het pianoduo Jiri van den Assem en Bela Bijtelaar en het Trio Kaukasus bestaande uit Anna Martirosian (viool), Freke van Krimpen (viool) en Philo van de Scheur (piano) zullen met 4 andere ensembles uit Overijssel en Gelderland deelnemen aan de finale. De Deventer muzikanten komen allen voort uit Deventer TalentXL, het stadsbrede talentenprogramma gecoördineerd door Kunstcircuit.

De finale bestaat uit een Ensembledag  een intensieve trainingsdag, waarbij de ensembles diverse workshops en coaching krijgen aangeboden, gegeven door vooraanstaande docenten/musici van Academia Musica. Ter afsluiting  spelen alle ensembles op het Finaleconcert in Hof88 in Almelo.

 

 Jiri & Bela