Tijd: 19:30
Locatie: via Teams

Een inclusieve vereniging? Ja/nee/misschien…
Iedereen is welkom bij jouw koor, orkest, dansgroep, fotoclub, toneelvereniging enzovoort, natuurlijk! Nou ja, iedereen… bij wijze van spreken dan. Want er zijn best grenzen aan het toelatingsbeleid van veel groepen. Ga maar eens bij jezelf na: mag echt iedereen die zich voor jouw groep aanmeldt meedoen? Of zijn er toch drempels?

Bij veel groepen zijn er toch wel wat eisen zoals niveau, beschikbaarheid voor repetities en financiële bijdrage. Bovendien zit je groep in een bepaalde ‘hoek’: een popkoor gaat niet zo gauw liedjes uit heel andere culturen zingen en een toneelvereniging die zich met overgave op een klucht of een blijspel stort, start niet zo makkelijk een ‘G-groep’. Maar moet je dan gelijk zó rigoureus het roer omgooien om een inclusieve amateurkunstgroep te zijn? (Spoiler alert: nee, dat hoeft niet!) En nog even een stapje terug: wat is dan precies ‘inclusiviteit’? Waarom zou je ernaar moeten streven?

Op 2 november staan deze en andere vragen centraal bij het webinar over het onderwerp inclusieve amateurkunstgroepen.
– Op het programma staan ervaringen van groepen en initiatiefnemers uit Vriezenveen (G-orkest Vriezenveense Harmonie) en Almelo (Gelijk Spel), en nemen we een kijkje bij de sportsector.
– Daarnaast komen er vertegenwoordigers van onder meer het VSBfonds aan het woord over wat ‘inclusiviteit’ voor hen betekent en waar zij op letten bij de beoordeling van projectaanvragen. Zij zijn er om mooie projecten financieel te ondersteunen. Interessant dus om te horen waar projecten bij hen aan moeten voldoen!

Dit webinar is de vierde in een reeks webinars die door amateurkunstondersteuners uit Overijssel wordt georganiseerd onder de noemer ‘Move on! Amateurkunst in transitie’. Vorig jaar zijn Overijsselse cultuurmakelaars samen met de Provincie Overijssel bij elkaar gekomen om te praten over de veranderende maatschappij en de rol van amateurkunstgroepen daarin. Hoe blijven we aantrekkelijk voor leden en publiek? Welke rol heeft onze groep binnen de lokale samenleving? Op 2 november gaat het dus over het thema inclusiviteit. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via https://nl.surveymonkey.com/r/28TPPG6